Ako dopuštate vašem psu da vas liže, morate znati da to nije bezopasno

Foto: 123rf.com

 

POZNATO je da ljubimci djeluju antistresno i opuštajuće na nas, ali moramo biti svjesni da nije najhigijenskije dijeliti s njima baš sve. Istraživanja pokazuju da pseća slina, iako ima blagodati, ipak je puna bakterija i virusa koji mogu biti pogubni za naše zdravlje.

Jedna žena iz Velike Britanije otkrila je to na teži način - zbog sline svog ljubimca završila je na intenzivnoj njezi s višestrukim zatajenjem organa. Prvo je imala simptome poput smetenosti, glavobolje, proljeva i vrućice. Nakon što je hispitalizirana počeli su otkazivati bubrezi, jetra pa i respiratorni sustav. Liječnicima je bilo jasno da ima sepsu. U organizmu su pronašli bakteriju koja se nalazi u slini mačaka i pasa, a ovoj ženi nije bilo strano da ju njezin krzneni prijatelj obliže po licu. Na sreću, ubrzo je izliječena antibioticima.

Bakterija koja je pronađena uobičajena je flora na jeziku naših ljubimaca. Bitno je napomenuti da rijetko rezultira tako mučnim posljedicama - zabilježeno ih je svega desetak u godinu dana. Međutim, iako nije smrtno opasno za nas, trebali bi biti svjesni da u odnosu s ljubimcima ne bi sve trebalo biti dopušteno.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.