Zašto ni u kojem slučaju ne smijete egzotične ljubimce pustiti u prirodu?

Foto: Shutterstock

EGZOTIČNI ljubimci nose upravo takav naziv zato što su potpuno strani u zemlji gdje ih držite. Primjerice, pitoni kod nas ne obitavaju u prirodi pa ih nazivamo egzotičnima.

Iznimno je opasno takve ljubimce pustiti u prirodu. Moguće je da se neće prilagoditi ekosustavu koji mu je neprirodan pa će uginuti jer mu neće odgovarati klima ni hrana, ali još je opasnije ako se radi o invazivnoj vrsti koja će ugroziti lokalne.

Primjer takve životinje jest crvenouha kornjača porijeklom iz SAD-a koja se u dijelovima Europe toliko razmnožila da je ugrozila domaće vrste koje su ostale zakinute za hranu, a sve zbog toga što su ih ljudi, kada bi ih se poželjeli riješiti, puštali u prirodu. Rezultat je zabrana uvoza i trgovanje toj vrstom u mnogim europskim zemljama.

Pitoni uništavaju floridski ekosustav


Novija informacija o sličnom slučaju stiže nam s Floride, ali ovoga se puta radi o pitonima koji je doslovno uništavaju. Zvuči kao dobra tema za hororac, ali radi, nažalost, o stvarnosti.

Pitoni dolaze iz Burme, a u SAD stižu kako bi ih se prodalo za ljubimce. Ove će goleme zmije pojesti sve što im se nađe na putu - ptice, rakune, oposume pa čak i aligatore. Pitoni su u početku maleni i vrlo slatki, ali ubrzo narastu u velikog, gladnog i inteligentnog lovca, a vlasnici ih, zasićeni životom uz veliku zmiju, nerijetko oslobađaju i puštaju u divljinu, što pitoni iskorištavaju i proždiru sve što im se nađe na putu, piše Discovery.

Što onda učiniti ako se iz nekog razloga više ne možete brinuti o svom egzotičnom ljubimcu? Javite se veterinaru koji bi vam mogao savjetovati kako dalje, trgovini kućnim ljubimcima koja bi ga mogla otkupiti ili uzeti, zoološkom vrtu ili udruzi koja zbrinjava i egzotične životinje. Jedno nemojte nikako učiniti: pustiti ih u prirodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.