Trening za traženje tartufa

Foto: CPG 

Sposobnost pronalaženja i iskopavanja tartufa prirodni je dar Lagotta i može se poboljšati specijalnim treningom koji treba započeti kada štenac napuni tri mjeseca. 

S njim treba raditi jedna osoba, najbolje ona s kojom štene provodi najviše vremena.
Postoji nekoliko faza treninga koje se provode u periodima dana kada je pas najaktivniji i kada se igra. Tako će štene zavoljeti vježbanje, a njegovi rezultati bit će efikasniji.
 
Prva faza obuhvaća igru šteneta s komadićima tartufa koje na kraju može pojesti. Vrlo brzo će, prateći njuh, naučiti kako da pronađe komad skupocjene gljive na tlu.
 
U drugoj fazi od komadića tartufa ili mrvica kruha natopljenih uljem od ove gljive, rade se loptice kojima se psi igraju (voditi računa o tome da budu toliko velike da ih pas ne može progutati).
 
Sljedeći zadatak je da Lagotto donosi loptice koje se bacaju u visoku travu gdje će ih pas pronalaziti koristeći njuh. Svako donošenje loptice nagradite komadićem tartufa, pohvalom ili igrom. 
 
Sljedeća faza treninga zahtjeva zakopavanje loptica u zemlju. Psi poslije izvjesnog vremena jednostavno ”polude” za tartufima tako da su sposobni samostalno iskopavati i donositi loptice. Ova faza najvažniji je dio treninga jer Lagotto obavlja stvarni ”posao”.
 
Life Content

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.