Suzbijte agresivnost ljubimca - čuvara

Foto: CPG

NEKI psi ispoljavaju takozvanu teritorijalnu agresivnost koja proizilazi iz urođene potrebe da brani svoj životni prostor i upozori vlasnika na strance. 

Može se lako dijagnosticirati: pas agresivno laje na prolaznike i ljude koji ulaze u dvorište, skače na njih, grize. Dobar je i poslušan u kući, ali u dvorištu pokazuje drugo lice...
 
Prije svega, morate naučiti svog ljubimca da ste vi vođa i da odlučujete, a da je on u svemu tome siguran i zaštićen. Da biste to postigli, neophodan je trening poslušnosti koji prije svega podrazumijeva da pas adekvatno reagira na naredbu “ne!”.
 
Svakodnevna šetnja s njim najvažnija je za uspostavljanje vodstva: naučite ga da hoda blizu vas i da se ne otima s uzice. Također, morate naviknuti psa na to da uvijek vi prvi izlazite na vrata, dok on mora pričekati. Neželjeno ponašanje odmah se ispravlja, a ljubimac se nagrađuje kada reagira na pravilan način.
 
Na prvi znak agresivnosti prema nepoznatom čovjeku ili životinji (lociranje “mete”), naglo povucite povodac i recite “ne!” ili gurnite psa prstom u bok (naglo, sigurno, ali ne prejako - cilj je da mu se skrene pažnja, a ne da ga kažnjavate) - tako će shvatiti poruku “poštuj me”.
 
Kada uspostavite osnovnu dominaciju, već ste na pola puta do rješenja vašeg problema. Sljedeći korak je svakodnevno kontrolirano vježbanje u situacijama u kojima vaš pas ispoljava teritorijalnu agresivnost.
 
Postoje dvije tehnike za suzbijanja ovakvog ponašanja. Jedna od njih podrazumijeva da naučite psa da, kada netko dolazi, otiđe na svoje mjesto i ne ispoljava agresivnost u vašem prisustvu. Najprije vježbajte odlazak na mjesto na vašu komandu, za što će vam biti potrebna dva kratka treninga od po deset minuta svakog dana.
 
Izdajte psu naredbu “mjesto!” i čim posluša, nagradite ga omiljenom poslasticom. Kada savlada lekciju, počnite ga učiti da reagira na ovu naredbu kada je prisutan ili se približava nešto što izaziva agresiju kod psa. Dok ste s psom u dvorištu, zamolite prijatelja da uđe i mirno stoji na određenoj udaljenosti. Čim pas pokaže prvi znak agresivnosti, skrenite mu pažnju trzajem uzice, bockanjem u vrat ili zviždukom, izdajte naredbu da otiđe na mjesto i kada to učini, odmah ga nagradite poslasticom.
 
Druga tehnika suzbijanja teritorijalne agresivnosti je takozvana sistematska desenzitizacija kojom se pas navikava da ne reagira na izazivače agresivnosti, neovisno o tome da li ste prisutni. Prvo ga morate naučiti da reagira na naredbe “dođi”, “sjedi” i “ostani”, a svaki pozitivan pomak nagradite poslasticom.
 
Ovakav trening također zahtjeva svakodnevni rad, dva puta po petnaestak minuta, s pauzom od četiri sata između vježbi. Kada savladate prvi korak, pređite na novu lekciju kojom ćete psa dresirati da mirno sjedi pored vas kada prilaze stranci i nagraditi ga kada se bude ponašao kako se od njega zahtjeva.
 
Ako pokaže bilo kakvu agresiju (laje, reži), bocnite ga prstom u vrat, prekinite s treningom, ignorirajte ga desetak minuta pa nastavite s treningom. Nedosljednost i burne reakcije mogu imati kontraefekt i vratit će vas na početak.
 
Life Content
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.