Što vam poručuje vaš mali pas lajanjem na velikog?

Foto: weheartit

POSTOJI nekoliko općih teorija zašto neki mali psi imaju neopisivu potrebu lajati i režati na dvostruko veće pse.

1. Strah
 
Poput mnogih malih pasa, razumljivo je da i vaš vidi velike pse kao prijetnju. Postoje dva načina nošenja s tom prijetnjom: bijeg ili borba. Mnogim psima, instinkt govori da se bore. U njihovoj glavi tada vlada "ako izgledam snažno, veliki pas me neće dohvatiti" raspoloženje, a upravo je to ono što mnogi vlasnici ne prepoznaju. Lajanje, režanje i povlačenje uzice, na kraju može biti samo strah od onoga s čime se pas suočava, a ne znak agresije.
 
2. Tjeranje
 
Postoje dva načina da se poveća fizička udaljenost između pasa: da mali pas pobjegne ili da lajanjem natjera u bijeg onog većeg. Ako vaš pas laje iz straha, on želi da se dogodi ovo posljednje. A što to znači? To znači da ako uspije u svom naumu, sljedeći put će vaš pas još jače podignuti svoj glas, kad vidi da se već pas približava. 
 
3. Pomoć
 
Ova teorija podrazumijeva da lajanjem vaš maleni ljubimac želi zamoliti za vašu pomoć. Vrlo često, kad osjetimo da je naš ljubimac u opasnosti, mi ga zaštitimo, tako da ga podignemo u ruke. Možda je to upravo ono što i u ovom slučaju vaš pas želi od vas - zaštitu. On itekako može osjetiti vaše emocije. Ako kod vas osjeti strah, neugodu i anksioznost prilikom približavanja velikog psa, uz podizanje, vaš pas će misliti kako tu postoji nešto zbog čega bi trebao biti zabrinut te će se i on tako početi ponašati.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.