Što uzrokuje neugodni miris kod mokrog psa i kako ga spriječiti?

Foto: Shutterstock

OTKRIVAMO vam nekoliko zanimljivih činjenica i kako možete spriječiti taj miris.

1. Znanost
 
Neke pasmine, od kojih su najpoznatiji lovački psi, imaju više ulja u svojim krznenim kaputima od ostalih pasmina. Specifično ulje se zove sebum - radi se o prirodnom ulju, koje se nalazi na koži i dlaci i koje štiti kožu psa od isušivanja. Kad je pas mokar, ulje i voda zajedno stvaraju bakterije, koje uzrokuju neugodan miris.
 
2. Prevencija
 
Postoji način kako da se spriječi smrad vašeg krznenog ljubimca, a on uključuje pravilno sušenje. Ručnik nije dovoljan, jer ručnikom ne možete dospjeti do same kože. Čak je i psima s kratkom dlakom potrebno više. Pritom mislimo na sušilo za kosu, jer njegova toplina i snaga prodiru u najgušće slojeve.
 
3. Kupanje
 
Većina veterinara preporučuje kupanje psa svakih par tjedana, jer prečesto kupanje može dovesti do suhe kože i svrbeža. Operite psa sa šamponom visoke kvalitete i uvijek pazite da ga dobro isperete. Nepravilno ispiranje šampona na koži bi moglo izazvati razne iritacije. Također, koristite kvalitetnu četku tijekom sušenja, jer ćete njome zahvatiti i donje dijelove kaputa. Nakon što ste ga osušili, dlaku mu našpricajte sprejem po izboru. On neće potpuno ukloniti miris, ali će svakako pomoći psu da bolje miriši.
 
Savjet: bez obzira na to koliko kupate psa, miris će ostati. Jedan od najboljih prirodnih dezodoransa je bijeli ocat. Pomiješajte ga s vodom te stavite u bocu s raspršivačem. Još jedan proizvod siguran za uporabu oko životinja jest soda bikarbona, koja je izvrsna za osvježavanje tepiha. Posipajte ju po tepihu, ostavite 10 minuta, a zatim pokupite usisavačem. Mali trik za manje mirisa mokrog psa. Bit će potrebno nekoliko tretmana, ako pas ima neko posebno mjesto na kojem voli spavati.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.