Što napraviti ako vaš pas jede izmet?

Foto: Shutterstock 

SVI mi volimo naše pse, ali oni ponekad rade nama neke odvratne stvari. Tako se većina vlasnika žali da njihov pas jede - izmet. Saznajte kako riješiti taj problem.
 
Nama je to odvratno, ali koprofagija je često normalno ponašanje kod pasa, koje je čak ponekad i vrlo korisno. Tako na primjer, majka jede izmet svojih novorođenih štenaca, kako bi uklonila mirise koji privlače predatore.
 
Međutim, ponekad su i zdravstveni problemi uzrok ovakvog ponašanja. Neka stanja izazivaju ekstremnu glad pa pas jede bilo što što liči na hranu. Također, jedan od razloga je ako psu nedostaju određene hranjive tvari u prehrani.
 
Prvi korak u rješavanju ovog nepoželjnog ponašanja je, naravno, posjet veterinaru. Međutim, ako veterinar utvrdi da nisu zdravstveni problemi u pitanju, uzrok treba potražiti u ponašanju. Psi jedu izmet, jer oni to smatraju nagradom ili takvo ponašanje privlači vašu pažnju.
 
Jedan od načina da spriječite nepoželjno ponašanje jest da redovito čistite dvorište od izmeta ili da tijekom šetnje izbjegavate mjesta gdje ima dosta izmeta.
 
Kada primijetite da vaš pas jede izmet, nemojte paničariti, već mu probajte odvući pažnju. Bacite mu štap ili igračku, a zatim ga pozovite da vam ju donese.
 
Uz dogovor s veterinarom, probajte zamijeniti hranu nekom koja će bolje odgovarati nutritivnim potrebama vašeg psa.
 
Međutim, imajte na umu da pored svega što napravite, neki psi će se jednostavno vraćati starim navikama s vremena na vrijeme. To je jednostavno u njihovoj prirodi!
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.