Sirova hrana za pse i mačke: Da ili ne?

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI vjeruju da su svi psi nastali od vukova prije 15 tisuća godina, a sve mačke od mačaka s Bliskog istoka prije 100 tisuća godina.

Trebaju li današnje mačke i psi jesti istu hranu kao i njihovi daljnji preci ili su tisuće godina evolucije uzrokovale neke razlike? To se pitanje našlo u središtu pozornosti nakon povlačenja više od 100 vrsta procesuirane hrane za ljubimce u SAD-u 2007. godine. Hrana je povučena jer je sadržavala otrovni melamin, zbog čega je uginulo oko dvije tisuće pasa i isto toliko mačaka.

Prije nego što svojim ljubimcima ponudite sirovu hranu, trebate uzeti u obzir rizike hranjenja termički neobrađene hrane. Najveći problem predstavljaju bakterije Salmonela i Escherichia coli koje su prisutne u vrlo velikom postotku sirovoga mesa. Obje mogu uzrokovati bolesti, ali i smrt kod životinja, a predstavljaju opasnost i za vlasnike koji ih mogu "pokupiti" izravnim kontaktom s mesom ili neizravnim kontaktom s izmetom.

Ništa bez konzultacija s veterinarom


Sirove kosti također mogu biti opasne jer mogu oštetiti zube ljubimca ili slomljene opasno oštetiti probavni trakt. Na kraju, prehrana sirovom hranom je u usporedbi s gotovom kupovnom višestruko skuplja.

Ako želite životinju prebaciti na sirovu hranu, prijelaz je uglavnom trenutačan i s njim nema problema. Međutim, ako je ljubimac stariji ili ima problema s probavom i imunitetom, bolje je sporije ga naviknuti na novi oblik hrane. Osim mesa, ljubimcima možete ponuditi i cijela jaja te usitnjeno povrće. Nekim se ljubimcima sirova hrana nikada ne svidi i ne žele je prihvatiti, piše Discovery.

Prije ove i bilo koje druge veće promjene u prehrani ipak kontaktirajte veterinara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.