Potencijalni razlozi zašto vaša mačka ne želi koristiti svoj wc

Foto: Shutterstock

MAČKE su vrlo čiste životinje te velike ljubiteljice navika.

Upravo zato, ako je vaša mačka počela izbjegavati obavljanje nužde u svojoj posudi s pijeskom, možete biti sigurni da nešto nije u redu. To bi moglo ukazivati na ozbiljnije probleme, kao što su infekcije bubrega, gastritis ili rak, ali i na probleme u ponašanju, koji se lako mogu ispraviti.

Donosimo nekoliko potencijalnih razloga zašto vaš ljubimac ne želi obavljati nuždu tamo gdje treba:
 
1. Mačji wc je previše prljav za korištenje.
 
2. Wc je na previše "prometnom" mjestu - tamo gdje je glasno i zagušljivo.
 
3. Wc je premali ili preveliki. On mora biti dovoljno velik da se vaša mačka u njemu može okrenuti.
 
4. Možda joj ne odgovara vrsta pijeska. Također, nemojte mijenjati marke pijeska, ako vidite da se na jednu naučila, jer ćete ju tako zbuniti.
 
5. Razlog može biti i to što ste joj nedavno podrezivali nokte, a ona ne voli osjećaj pijeska na svojim šapama neposredno nakon toga.
 
6. Wc je preblizu hrani i vodi, a mačka neće na istom mjestu jesti i obavljati nuždu. Upravo zato držite ta dva područja na dovoljnoj udaljenosti.
 
7. Problemi bi mogli nastati i ako ste promijenili mjesto wc-a pa ga mačka teško nalazi i ne može zapamtiti gdje je. Pokušajte ga ne mijenjati.
 
8. Koriste ga i druge mačke, ako ih imate nekoliko, a mačka želi samo svoj wc. Generalno je pravilo da bi svaka trebala imati svoj.
 
9. Ako niste sterilizirali svoju mačku, u vrijeme tjeranja i potrage za partnerom, mačke vole "ostaviti trag".
 
10. Vaša mačka osjeća da netko drugi ugrožava njezin teritorij te tako želi pokazati svoju dominaciju. To se posebno može događati kada dovedete novu mačku u kuću.
 
11. Imala je loše iskustvo, koje ju koči kod ponovnog korištenja njime. 
 
12. Stresna situacija, poput selidbe ili rođenja djeteta, također može utjecati na promjene u ponašanju.
 
Savjet: Nikad nemojte na silu stavljati mačku u pijesak ili trljati njezinu njušku na mjesto gdje je počinila "zločin", kako bi ju kaznili. Mnogi vlasnici često rade takve pogreške te pritom povisuju ton. Ako niste uhvatili svoju mačku na djelu, njoj neće biti jasno što je krivo napravila, već će misliti kako je njezin wc zapravo samo mjesto kazne, što će samo dodatno pogoršati situaciju. Umjesto toga, imajte strpljenja i pokažite joj čemu služi pijesak. Nagradite ju kad obavi nuždu gdje treba te redovito čistite wc.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.