Pismo čitateljice: Vrhunski lovac na tartufe

Foto: CPG

ŠTENAC Lagotto Romagnolo - Bruno, u našu četveročlanu obitelj došao je sasvim slučajno. Za ovu pasminu, poznatu po sposobnosti da namiriše tartufe, čuli smo od prijatelja i jednostavno sam ga morala imati. Ubrzo sam pronašla uzgajivačnicu i nabavila štenca.
 
Kao što sam predvidjela, novi član obitelji brzo je učio. Kao i većina štenaca, prošao je prvu fazu obavljanja nužde na novine i ubrzo je piškio u kupaoni, dok je veliku nuždu obavljao na terasi.
 
Zatim je naučio da sve to radi izvan dvorišta, isključivo kada ga izvedemo u šetnju na uzicu. S nepuna četiri mjeseca počela sam ga obučavati da pronalazi tartufe, dok ih je s osam mjeseci već samostalno nalazio na terenu.
 
Od tada je nepogrješiv na svom zadatku. S ogromnim ushićenjem šapom nam pokazuje gdje da kopamo kako bismo izvadili tartuf. Ova vrsta skuplja je od drugih štenaca, ali za njegov odgoj i obuku potrebno je uložiti puno manje vremena i truda. 
 
Naš ”maneken”, s prelijepom kovrčavom dlakom, kada se nađe u prirodi ne mari za svoj izgled. Brzo kao munja trči kroz livade, šume i grmlje, a ukoliko naiđe na baru, potok, rijeku ili jezero neće se ustručavati da se okupa ili uvalja u mulj.
 
Za trenutak nećete prepoznati reprezentativnog izložbenog psa: pred vama će stajati čupavo, blatnjavo, mokro stvorenje koje podsjeća na neke mistične priče. Poslije ludorija u prirodi, dovoljno je da ga istuširate mlakom vodom i osušite. Bruno redovito odlazi kod frizera zbog guste dlake koja brzo raste.
 
Naš ljubimac sada ima 18 mjeseci, uveliko je izgradio svoju ličnost i prikuplja pehare. Uživamo s njim u svakom zajedničkom trenutku. 
 
Life Content
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.