Pet čestih mačjih bolesti i tegoba koje možete spriječiti

Foto: Shutterstock

VLASNICIMA mačaka zdravlje je njihovih ljubimaca vrlo važno. Stoga je dobro znati da se neke česte, gotovo uobičajene bolesti ili stanja mogu lako izbjeći. Mačka će biti sretnija, a vaš džep deblji za iznos koji biste platili za veterinarsku intervenciju.

1. Stres

Vjerovali ili ne, vaša mačka može biti pod pritiskom kao i vi. Tjeskobu pokazuje skrivanjem od svijeta, čupanjem dlake, trešnjom ili čestim i nervoznim mijaukanjem. Najčešći uzroci su preseljenje, novi član obitelji, previše gosti ili slična promjena okoline. Stres i tjeskobu kod mačke možete spriječiti polaganom promjenom okoline te osiguravanjem igračaka, krevetića ili namještaja koji joj je poznat i udoban.

2. Inficirani ugrizi i ogrebotine


Najbolje je odmah tretirati ugriz ili ogrebotinu druge životinje. Prvo provjerite da je mačka smirena kada joj prilazite, a zatim zamolite drugog člana obitelji da vam pomogne u čišćenju rane. Obrijte ili skratite krzno oko rane i očistite ga vodikovim peroksidom.

Sljedećih nekoliko dana pozorno pratite ponašanje vašeg ljubimca, posebno jede li i kreće li se normalno.

Ako je rana veća, sumnjate da nešto nije u redu i mačka se čudno ponaša, posjetite veterinara.

3. Gliste


Najbolji način borbe protiv glista je prevencija. Započnite s redovnim čišćenjem mačića od parazita. Kada odraste, redovito čistite kutiju s pijeskom te mu omogućite boravak na suncu i toplini.

Također, pokušajte naučiti mačku da se koloni lova na glodavce i druge životinje koje bi joj mogle prenijeti bolesti. Koristite dostupne preparate protiv parazita.

4. Mačja gripa


I mačke mogu dobiti gripu, naravno, različitu od ljudske. Radi se o virusnim infekcijama kojih su uzročnici mačji herpes virus I (FHV-1) i mačji kalicivirus (FCV) koji se prenosi kontaktom s drugih zaraženih mačaka.

Simptomi su slični našoj gripi - iritacija u gornjih dišnih putova, umor, sjajne oči, iscjedak iz nosa i gubitak apetita. Spriječite je držanjem mačke unutra ili cjepivom.

5. Probavni problemi uzrokovani progutanom dlakom

Najbolji način izbjegavanja ovih problema jest redovno četkanje mačke. Mačku četkajte četkom primjerenom njenoj dlaci, kako ne bi progutala previše dlake kada se sama čisti.

Ako je progutala grumen dlake, sljedeće joj obroke obogatite vlaknima kako ne bi došlo do zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.