Pas vam se ulijenio i udebljao: Kako ga dovesti u formu?

Foto: Shutterstock

PAS vam se ulijenio. Nikamo mu se ne ide, u duljim šetnjama ga vučete i na kraju nosite i jasno vam daje do znanja da uglavnom nije raspoložen za fizičku aktivnost. Iako je takav pas manje zahtjevan od razigranog i punog energije, ne zaboravite da je pretilost jedna od najopasnijih prijetnji zdravlju vaših ljubimaca, a za nju se najviše može okriviti upravo nedostatak ili izostanak fizičke aktivnosti. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ga dovedete u formu:

1. Redovito šećite

Izvođenje psa u šetnju čini se toliko osnovnim. Moguće je da se pas ulijenio, ali jednako je tako moguće i da vama to zapravo odgovara jer imate jednu obvezu manje. Pomaknite šetnju na popisu stvari koje morate napraviti na važnije mjesto. I kratke šetnje mogu potaknuti ljubimca da postane aktivniji. Počinite sa svakodnevnim izlascima od 20 minuta.

2. Odvedite ga na čuvanje


Ako si možete priuštiti, odvedite psa povremeno na čuvanje gdje će se družiti s drugim psima. Čuvari će se ondje i baviti sa psima, igrati i zadavati im fizičke i mentalne zadatke.

3. Dogovor za igranje

I vama i psu treba svježega zraka. Povedite svojega psa u obližnji park za ljubimce i pustite ga neka se igra. Sloboda trčanja i upoznavanja novih pasa obogatit će ga i razgibati. Pozovite prijatelja koji također ima psa pa se družite dok se ljubimci igraju.

4. Trening i obuka - agility

Prijavite psa na obuku, tzv. agility. To je zabavan način kojim ćete popraviti opće stanje vašega psa te mu dati mnogo samopouzdanja.

5. Igračke

Presretni ste jer vam je pas, kada ga ostavite samoga, vrlo dobar te ne oštećuje i ne žvače ništa po kući. Apatija i izostanak žvakanja mogli bi biti znak depresije. Kao rješenje se preporučuje upotreba igračaka kojima ćete svoga ljubimca natjerati na pokret. Pokušajte s loptom, frizbijem ili nečim sličnim. Time ga potičete na razmišljanje i kretanje. Začinite igru skrivajući poslastice i igračke po kući kako bi ih njuškao i potražio.

6. Unajmite šetača

Ako u vašem rasporedu nemate dovoljno vremena za sve ove aktivnosti, razmislite o plaćanju osobi koja će povremeno vježbati s vašim ljubimcem umjesto vas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.