Mačka odbija hranu: Mogući uzroci

Foto: Shutterstock

MAČKE su po svojoj prirodi vrlo otvorene za kušanje nove hrane, što znači da, ako je vaša ljubimica postala izbirljiva, nešto nije u redu.

Domaće mačke su, za razliku od životinja koje love u čoporima, usamljeni lovci. U divljini pojedu čak između 10 i 20 obroka dnevno zbog toga što napadaju maleni plijen koji nema mnogo kalorija. Oportunistički se hrane i jest će gotovo svaki put kada im se ponudi hrana.

Ako je mačka izbirljiva, to znači da nešto ometa njezino prirodno ponašanje, a vi trebate otkriti što. Moguće je da joj nova hrana ne prija ili da je preuplašena da bi jela. Ponekad samo narušavanje rutine može mačku odbiti od hrane. To se posebno odnosi na mačke koje su stalno unutra pa bilo koju promjenu doživljavaju kao prijetnju.

Ako mačka odbije neku hranu, pokušajte joj novu hranu ponuditi serviranu sa starom kako biste joj olakšali prijelaz. Obično se mačke naviknu i na novu hranu nakon jednog do dva dana pa joj sljedećih dana u zdjelicu stavljajte sve manje stare, a sve više nove hrane, sve dok se potpuno ne prebaci na novu.

Ako odbija hranu koju inače jede, moguće je da joj smeta nešto drugo iz okoline ili da nešto nije u redu s njenim zdravljem. Ako duže vremena ne želi jesti, posjetite veterinara jer odbijanje hrane može biti znak brojnih bolesti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.