"Krpena lutka" mačjeg svijeta: Ragdoll mačka

Foto: Shutterstock 

RAGDOLL je pasmina uz čije se porijeklo vežu razne priče i kontroverze. Priča kaže da je mačka Josephine, osnivačica ove vrste rađala obične mačiće sve dok ju 1960. nije udario auto. Mačka je promijenila osobnost nakon nesreće i svi njeni mačići nakon toga imali su posebne karakteristike: velike dimenzije, tendencija da se opusti u čovjekovim rukama poput krpene lutke (tako je i dobila ime) i smirenost. Također postoje glasine da su mačići neosjetljivi na bol. Druga priča kaže da je Josephine nakon prometne nesreće odvedena u laboratorij u kojem joj je izmijenjen genetski sklop u sklopu tajnog eksperimenta vlade. Ne postoje nikakvi fizički dokazi koji bi potkrijepili ove priče.  

Poslušna, blage naravi i bliska ljudima, ova mačka izvrstan je kućni ljubimac. Jedna od najboljih karakteristika ove mačke je njena opuštena, draga osobnost. Brzo se priviknu na novo okruženje i dobro se slažu s djecom i odraslima, kao i s ostalim mačkama te psima. Lako ih je naučiti da se ne penju po radnim površinama i privržene su bez prevelikih zahtijeva. Imaju tihe umilne glasove i jako su entuzijastične kada je hrana u pitanju. 
 
Boja krzna može biti boja čokolade, lila, plava ili bijela.  Ragdoll je mačka koja ima lice, noge, rep i uši tamnije boje od ostatka tijela. Većina mačića rađa se bijele boje, a prava boja se počne pokazivati nakon jednog tjedna. Ragdoll najčešće tamni tijekom godina, a starije mačke će imati izražene kontraste tamne i svijetle boje na svom tijelu.
 
Ako želite umiljatu kućnu mačku, izvrsnog karaktera, koja se dobro slaže sa svima i nije zahtjevna, ovo je vaš izbor.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.