Kako se slažu papige s ostalim kućnim ljubimcima?

Foto: Shutterstock

AKO ste vlasnik papige i ovaj put želite nabaviti krznenog ljubimca, morate znati s kime će se vaša papiga dobro slagati, a s kime ne.

1. Mačke
 
Mačke i papige mogu biti dobri prijatelji, ako se radi o većim papigama, kao što je ara ili afrička siva papiga. Tada bi u vašem dnevnom boravku mogli zateći kako se vaša papiga igra s mačkinim brkovima ili joj baca igračke na glavu. Tvrdi kljun velikih papiga, veličina, dominantna osobnost i prirodna glasnoća omogućuju takvu socijalizaciju, jer su odlični za zaštitu.  No, manje papige nipošto ne bi smjele biti u mačjoj blizini. Upravo to što su male, čini ih sklonijima ozljedama. No, morate biti svjesni da i kod druženja velikih papiga i mačaka, ako vaša mačka ugrize ili ogrebe papigu, morate ju odmah odvesti veterinaru po antibiotike. Naime, bakterija Pasteurella, koju mačke imaju u slini, može biti smrtonosna za vašu pticu.
 
2. Psi
 
Psi su puno manje kompatibilni s pticama. No, prijateljstvo nije nemoguće, ali svakako ovisi o osobnosti i raspoloženju vašeg psa. Dobro socijaliziran pas može biti sasvim miran u takvom okruženju. S druge strane, štenci mogu postati vrlo zaigrani te ozlijediti papigu nenamjerno. Također, velike papige mogu pokazati znakove agresije prema psu, tako što grizu, grebu ili im lete u lice. To bi pak moglo razljutiti i najmirnijeg psa i to isključivo na štetu vaše ptice.  Uz sve to, papiga može razviti naviku vrištanja, kao odgovor na psa koji neprestano laje.
 
3. Male životinje
 
Tvorovi nikada ne bi smjeli biti u istoj sobi s papigom. Oni su vrlo agresivni i napast će pticu bilo koje veličine. Također, vrlo su lukavi te će naći način kako da uđu u kavez s vašom papigom i pretvore je u ukusan obrok. S druge strane, velike papige mogu jesti hrčke, gerbile ili guštere. Također, hrčci su aktivni noću, a njihovi pokreti i buka mogli bi prestrašiti pticu. Tako bi ona mogla početi mlatiti krilima po kavezu te ih tako i oštetiti, kao i riskirati da joj kandže zapnu među žice u kavezu.
 
4. Druge ptice
 
Papige će se najbolje slagati s pticama iste veličine. Također, uvijek ih upoznajte na nekom neutralnom teritoriju te im omogućite da se neko vrijeme promatraju. Kad se dobro upoznaju, tek onda ih smjestite u isti kavez.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.