Jeste li spremni za psa?

Foto: Shutterstock

SKORO svaki vlasnik psa u stanju je satima pričati o dogodovštinama i avanturama koje svakodnevno doživljava uz svog ljubimca, ali psi nisu idealan izbor za svakog. Saznajte jeste li spremni za odgovornost dijeljenja života sa psom.

1. Ne provodite dovoljno vremena u kući kako biste se brinuli o svom psu

Ako zbog posla ili privatnih obaveza vrlo malo vremena provodite u kući, onda svakako ne biste trebali uzeti psa jer je njima potrebno mnogo više društva i pažnje od one onoga što im možete pružiti.

2. Imate alergiju na ljubimca, ili je ima netko iz vašeg okruženja


Blage alergije ponekada mogu biti kontrolirane adekvatnim tretmanima ili stvaranjem zona bez ljubimaca, ali ako neko posjeduje ozbiljnu alergijsku reakciju na psa, pas definitivno ne bi trebao biti vaš izbor.

3. Zaista želite štene


Očigledno, štenci su slatki, ali većina će jednog dana izrasti u velikog psa koji će imati drugačije potrebe i možda neće biti toliko slatka kao u mladosti. Zato je važno da biti sigurni da želite psa, a ne samo slatko štene.

4. Niste financijski spremni

Ako na prvi pogled na vaše financije niste sigurni da možete podmiriti sve potrebe vašeg ljubimca kao što su veterinar, hrana, igračke, povodac i zalihe za čišćenje, možda je ipak bolje pričekati još malo.

5. Ne želite nered i prljavštinu u kući


Ako usvojite retrivera, nemojte očekivati da će vaše okruženje biti besprijekorno čisto. Uz psa dolaze i dodatne obaveze koje se tiču održavanja higijene doma.

6. Mislite da će djeca biti zadužena za svog ljubimca


Iako mislite da vaše dijete zaslužuje dobiti prijatelja psa, budite sigurni da ono neće biti u stanju samo se brinuti o njemu i bit će mu potrebna vaša pomoć. Na kraju krajeva, blagostanje psa ipak mora biti u rukama odrasle osobe.

7. Niste sigurni da se možete posvetiti psu sljedećih desetak godina

Kada se jednom zaljubite u psa, njegov kratak životni vijek ne može se usporediti s ljudskim i čini se prekratkim. Zato morate biti sigurni da ste spremni da se određeni broj godina brinete o drugom biću i da mu učinite život ljepšim i vrijednim življenja, piše B92.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.