I životinje mogu tugovati zbog gubitka prijatelja

Foto: Shutterstock 

JOŠ uvijek je tajna imaju li životinje iste emocije kao i ljudi. Unatoč tome, njihovo se ponašanje interpretira kao siguran znak raspoloženja, na primjer da li je životinja opuštena, prestrašena ili agresivna. Na temelju promatranih promjena u ponašanju utvrđeno je kako neki psi i mačke tuguju nakon gubitka voljene osobe ili životinjskog prijatelja.

1996. godine napravljeno je istraživanje o tugovanju kod životinja  utvrđeno je kako su se kod više od polovice mačaka i pasa na kojima je vršeno ispitivanje pojavile barem četiri promjene u ponašanju. Mnoge od njih, kao gubitak apetita ili poremećaji spavanja, slične su onima kroz koje ljudi prolaze kada tuguju.

Ako ste nedavno izgubili ljubimca, a druge životinje u kućanstvu se drugačije ponašaju, moguće je da im nedostaje prijatelj i da tuguju.

Kao i ljudi, psi i mačke imaju širok raspon reakcija na gubitak prijatelja. Promjene u ponašanju koje u primijećene u istraživanju iz 1996. godine su:
 
Gubitak apetite
Nemir ili nesanica
Bezvoljnost ili duže spavanje
Pojačano glasanje (lavež, zavijanje, mijaukanje)
Izbjegava kontakt i igru s drugim ukućanima
Postaje nametljiv
Izgleda zbunjeno ili dezorijentirano
 
Ovo sve mogu biti i znakovi bolesti kod životinja. Ako vaš ljubimac prolazi kroz neko od ovih stanja, odvedite ga veterinaru. 
 
Ponekad životinje traže izgubljenog člana ili je primjetna promjena u odnosima među životinjama, posebno ako je preminuli ljubimac bio dominantan član kućanstva.
 
Znakovi tuge se s vremenom smanjuju, ali ipak možete olakšati ljubimcu da lakše podnese teške trenutke. 
 
Ako vaš ljubimac jede manje ili uopće ne jede, potaknite ga tako što će te mu nuditi omiljenu hranu ili blagi podgrijanu kako bi bila ukusnija. Ako vaš pas potpuno odbija hranu, kontaktirajte veterinara.
 
Provodite više vremena s ljubimcem. Odvedite ga u dulju šetnju ili igru u parku.
 
Osigurajte zanimaciju za psa koja će mu skrenuti misli s tugovanja različitim igračkama . 
 
Ako je ljubimac koji je uginuo imao omiljenu igračku ili deku, ostavite je još neko vrijeme u kući. 
 
Razmislite prije nego nabavite novog ljubimca, ali svakako pričekajte da prođe neko vrijeme. Ponekad kada nova životinja odmah dođe u kuću, druge životinje će je doživjeti više kao uljeza, umjesto kao novog člana obitelji. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.