Bulmastif: Golem, odan i inteligentan zaštitnik koji ne grize

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

BULMASTIF je krupan, snažan, inteligentan i miran, ali pomalo tvrdoglav pas odan svojoj obitelji. Odličan je čuvar i zaštitnik.


Porijeklo

Ova je pasmina nastala u Engleskoj oko 1860. godine križanjem engleskom mastifa i buldoga. Bulmastif je kreiran za čuvanje posjeda u provalnika, u čemu je bio jako uspješan zbog velike snage i okretnosti. Treniran je da ne grize, nego da provalnika obori i zadrži do dolaska vlasnika. 1924. je priznat u Engleskoj, a 1933. u SAD-u.

Izgled



Bulmastif je krupan pas dobrog njuha, velike tjelesne snage i brzine, sposoban svladati i držati odraslu osobu. Javlja se u tri varijacije: tigrasti, crvenkasti i krem boje-boja jelena. Ima crnu masku i kraću njušku.

Mužjaci teže između 57 i 60 kilograma, a ženke između 40 i 53. Mužjaci su visoki od 63 do 69 centimetara, a ženke od 62 do 67. Važno je da su visina i težina u skladu.

Temperament

Bulmastif je odan i posvećen pas koji je istovremeno i neustrašiv, ali ne odveć agresivan zaštitnik. Snažan je, smiren i vrlo umjerenih manira. Inteligentan je, brzo uči ali je i pomalo tvrdoglav, što svakako otežava dresuru. Više će odgovarati iskusnom vlasniku.

Dobro se slaže s djecom, osobito kad je adekvatno odgajan i socijaliziran. Voli igru, ali zbog veličine može slučajno ozlijediti manju djecu. Dobro se slaže i s ostalim ljubimcima, no voli pokazati dominaciju prema drugim psima i ne voli kad druge životinje ulaze na njegov teritorij.


Smještaj i njega

Usprkos svojoj veličini, bulmastif može živjeti i u stanu jer mu u zatvorenom ne treba mnogo aktivnosti. Ipak, valja ga istrčati i poigrati se s njim vani. Ne podnosi velike vrućine pa mu u tim uvjetima osigurajte hladovinu i mnogo vode.

Dlaka mu je kratka i gotovo se ne linja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.