Preminuo Bernie Stolar, legenda gejming industrije

Screenshot: YouTube

BERNIE STOLAR, bivši predsjednik kompanije Sega of America i jedan od osnivača Sony Computer Entertainmenta America, preminuo je u 76. godini. 

Stolar je u industriju ušao 1980. kao suosnivač jedne od firmi koja se bavila proizvodnjom automata za igranje, a kasnije se zaposlio u Atariju, gdje je bio zadužen za arkade i konzole. 

Nakon toga prešao je u Sony i bio jedan od suosnivača američkog odjela povezanog s PlayStationom koji je u to vrijeme tek puštao korijenje. No, ubrzo nakon toga preuzeo je brigu o nekoliko studija koji su stvorili neke od franšiza koje postoje i danas: Crash Bandicoot, Spyro The Dragon, Oddworld i Ridge Racer. 

"Volio sam raditi za Sony. Stvarno jesam. No, kada se pojavila prilika da odem u Segu i pomognem im osnažiti posao i da smislimo novi hardver, bio sam jako zaintrigiran. Doduše, ne bih napustio Sony da u isto vrijeme nisam strahovao da će me otpustiti sa svima ostalima", rekao je 2015. u intervjuu za GamesBeat. 

Radio i s Barbie

U Segi je vodio razvoj Dreamcasta, a jedan od njegovih top poteza bio je da otkupe Visual Concepts i stvore 2K Sports. 

"Čim sam došao u Segu, rekao sam da moramo ubiti Saturn (neuspješna konzola). Moramo zaustaviti rad na Saturnu i početi graditi novu tehnologiju. To sam i učinio. Okupio sam novu ekipu i krenuo ispočetka. Bilo je više od 300 zaposlenika i smanjio sam to na 90 da krenemo u izgradnju", rekao je Stolar. 

Krajem devedesetih prešao je u Mattel i počeo raditi igre s Barbie. Nakon toga otišao je u Google, gdje je pokušao uključiti kompaniju u svijet videoigara. Nakon Googlea počeo je voditi neke manje kompanije, kao što su GetFugu, Zoom Platform, Jordan Freeman Group i CogniToys. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.