Zimsko jelo napravljeno od svinjskih nogica, ušiju i repa ili volite ili ne volite

Foto: Shutterstock

HLADETINA, šulc, pače, želadija, lučenje, žulja, mrzletina, ladnica, drhtalica i aspik - hrpa je naziva za ovo poznato ličko jelo koje ili volite ili ne volite. Ovo se jelo najčešće jede zimi nakon svinjokolje, a u njega ide sve, od svinjskih nogica i repa do ušiju i glave.

>> Smatra se delicijom, no mnogi ga ne vole. Kako vi zovete jelo sa slike?

Svinjski dijelovi, kao što su nogice, uši, rep i glava, kuhaju se u vodi s povrćem i paprom, a jelo se poslužuje dobro ohlađeno. Najčešće se jede tek drugi dan jer tekućini treba neko vrijeme da se zgusne, a začini se mogu dodati u vodu već kod kuhanja, ili tek kasnije, na već ohlađeno jelo.

Potrebni sastojci

Ako spadate u prvu skupinu ljudi i ako volite ovo jelo, onda imamo savršen recept za vas. Za pripremu ovog jela trebat će vam:

  • svinjsko meso (nogice, uši, jezik, kožice, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška)
  • luk
  • celer
  • peršin
  • papar
  • mrkva
  • lovorov list
  • začini po želji.

Kako se priprema

Meso operite i stavite u hladnu vodu na laganu vatru da se kuha s opranim i očišćenim korjenastim povrćem i začinima. Kada voda zakuha, oberite pjenu s vrha kako bi vam hladetina bila bistra. Hladetinu kuhajte 3 do 4 sata, sve dok se meso ne počne odvajati od kosti. 

Kada se meso skuha, izvadite ga da se ohladi, a dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu (nije obavezno, pripazite da nema manjih kosti koje su se odvojile tijekom kuhanja). Meso očistite od kostiju i s komadima povrća rasporedite na dno posuda. Prema želji možete dodati mljevenu papriku. 

Zalijte povrće i meso tekućinom, ostavite na hladnom mjestu ili u hladnjaku dok se ne stisne (preko noći) i poslužite, a cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.