Zemlje s najviše restorana s 3 Michelinove zvjezdice, jedna je uvjerljivi pobjednik

Foto: Instagram/Le CINQ

MICHELINOV vodič prvi je put objavio francuski proizvođač guma Michelin kako bi vozačima pomogao pronaći smještaj, restorane i druge usluge na cesti, a od tada je postao prestižan i utjecajan sustav ocjenjivanja u kulinarskom svijetu.

Michelinovi inspektori, odnosno recenzenti, anonimno posjećuju restorane i visokokvalitetnim restoranima dodjeljuju jednu, dvije ili tri zvjezdice. Restorani s jednom zvjezdicom označavaju kuhinju visoke kvalitete vrijednu zaustavljanja, s dvije zvjezdice odličnu kuhinju zbog koje vrijedi skrenuti s puta te s tri zvjezdice iznimnu kuhinju vrijednu posebnog putovanja.

>> Hrvatska dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice

U svijetu je, naravno, najmanje restorana s tri zvjezdice jer oni moraju zadovoljiti niz kriterija, no ako vas zanima gdje se sve nalaze, izdvojili smo 10 država s najviše takvih restorana.

Top 10 zemalja s najviše restorana s 3 Michelinove zvjezdice

1. Francuska - 30
2. Japan - 20
3. Španjolska - 15
4. Italija - 13
5. SAD - 13
6. Njemačka - 10
7. Hong Kong - Macau - 9
8. Ujedinjeno Kraljevstvo - 9
9. Kina - 5
10. Švicarska - 4

Najviše ih je u Francuskoj

Michelinova domovina Francuska ima najviše Michelinovih restorana s tri zvjezdice na svijetu, čak 30 od ukupno 618 restorana koji su ocijenjeni ovim zvjezdicama. Francuska je također zemlja u kojoj se nalazi najviše restorana s Michelinovom zvjezdicom na svijetu.

Francuska dominacija na Michelinovoj ljestvici ukorijenjena je u njezinom bogatom kulinarskom naslijeđu. Kao rodno mjesto "haute cuisine", što u prijevodu znači "visoka kuhinja", francuska gastronomija poznata je po visokokvalitetnim namirnicama, preciznoj pripremi i umjetničkoj prezentaciji.

>> Koliko košta večera u najjeftinijem restoranu s Michelinovom zvjezdicom na svijetu?

Europa ima najveću koncentraciju Michelinovih restorana s tri zvjezdice, uključujući trećeplasiranu Španjolsku i četvrtoplasiranu Italiju. Baskijska regija u Španjolskoj posebno je poznata po velikoj gustoći Michelinovih restorana, uglavnom koncentriranih u gradovima San Sebastian i Bilbao.

Japan, s drugim najvećim brojem restorana s tri Michelinove zvjezdice, poznat je po svojoj visokoj kuhinji "kaiseki", obroku od više sljedova koji karakteriziraju sezonske namirnice, umjetnička prezentacija i "omotenashi", iskreno gostoprimstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.