U Baranji održan Čvarakfest. Oprez, od fotki cure sline

Foto: David Jerkovic/PIXSELL

Turistička zajednica Baranje Visit Baranja i udruga Čuvari starih zanata iz Karanca posljednje subote u studenome ponovno su napunili sajamsku livadu uz crkvu sv. Donata – Zimski vašar i Čvarakfest 2025. potvrdio je status jednog od najmasnijih i najslasnijih festivala u regiji.​

Tradicija “baranjskih tartufa”

Manifestacija se održava 29. studenoga 2025. na uobičajenoj lokaciji u Karancu, a u fokusu su čvarci, koje Baranjci od milja zovu “baranjskim tartufima”. Događaj već godinama privlači tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, koji u Karanac stižu i u organiziranim autobusnim turama.​

Na Zimskom vašaru ove godine sudjeluje oko 80 lokalnih proizvođača, ponajprije baranjskih i slavonskih OPG-ova, što ga čini jednim od najvećih sajmova domaćih proizvoda u regiji. Posjetitelji na štandovima mogu pronaći kulen, slaninu, kobasice, šunku, čvarke i mast, ali i vino, rakiju, sokove, sireve, med, mljevenu crvenu papriku, zimnicu, pletene košare, drveni kuhinjski pribor, suvenire i antikvitete.​

Gastro doživljaj na livadi

Uz kupnju zimnice, Zimski vašar nudi i bogatu ponudu jela koja se pripremaju na licu mjesta – od čobanca i graha iz glinenog ćupa do kotlovine, pečenih kobasica i šarana na rašljama. Sve se, u pravom baranjskom duhu, zalijeva lokalnim vinima i domaćom rakijom, dok se posjetitelji griju uz mirise vrućih čvaraka koji se dime iz kotlova.​

Čvarakfest i titula čvarak majstora

Paralelno sa sajmom održava se i Čvarakfest, natjecanje u topljenju čvaraka na istoj lokaciji i u isto vrijeme. Ekipe odmjeravaju znanje, strpljenje i tehniku u pripremi čvaraka, a najbolji odnosi titulu “čvarak majstora”, jednu od najpoželjnijih neformalnih titula u Baranji.​

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.