Jeste li znali da je Nike inspiraciju za prve tenisice pronašao u - vaflima?

Foto: Instagram

VAFLI su jedno od najpopularnijih i najraširenijih jela na svijetu. Postoje tri vrste vafla: američki, belgijski i oni iz Liegea, a razlikuju se po načinu izrade. Mogu se kombinirati s brojnim dodacima: s jogurtom, jabukama, bananama, medom, čokoladom, pa čak i s limunom i tikvicama. Povodom Svjetskog dana vafla, koji se obilježava upravo danas, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o vaflima koje vrlo vjerojatno niste znali.

Inače, vafli su se u Europi jeli još u 13. stoljeću, a prvi doseljenici su ih u Ameriku u 17. stoljeću donijeli iz Nizozemske. I dok su u Europi u ranom novovjekovlju vafli bila popularna ulična hrana, u Americi počinje povijest vafla kakve danas poznajemo, a prvi uređaj za izradu vafla patentiran je još 1869. godine u New Yorku.

Prvi poznati recept za vafle potječe iz 14. stoljeća

Iako povjesničari misle da su se vafli u Europi jeli još u 13. stoljeću, najstariji recept za vafle ipak je nešto stariji. U rukopisu nazvanom Le Ménagier de Paris jedan je nepoznati Francuz napisao svojoj ženi upute za pripremu vafla.

Vafli su bili inspiracija za Nikeov prvi par tenisica

Vjerovali ili ne, izgled vafla, koji podsjeća na saće, bio je inspiracija Billu Bowermanu, američkom treneru i suosnivaču kompanije Nike, za prve Nikeove tenisice! Jednog je jutra 1971. godine Bowerman promatrao svoju suprugu kako pravi vafle i došao je na ideju da bi izgled saća, odnosno vafla, bio idealan oblik za đon sportske tenisice. Prema legendi, čak je i doslovce iskoristio aparat za izradu vafla pri izradi tenisica.

Najveći vafl na svijetu ima 50 kilograma

Da, dobro ste pročitali – najveći vafl na svijetu teži čak 50 kilograma, a njegov je promjer čak 2 metra i 47 centimetara! Ispekli su ga Nizozemci 2013. godine, a nakon što su ga ispekli, vafl su podigli – dizalicom. Ako ne vjerujete, pogledajte fotografije!

Od vafla su nastali korneti za sladoled

Prema popularnoj priči, kornet za sladoled nastao je 1904. godine na sajmu u St. Louisu. Posjetitelji su navodno pojeli toliko sladoleda da je sladoledarima ponestalo tada uobičajenih šalica za sladoled (koje su se također izrađivale od jestivih sastojaka). Razmišljajući kako bi se snašli, sladoledari su pomoć potražili kod slastičara koji su prodavali vafle, a ostalo je povijest.

Iako oko se oko detalja same priče povjesničari još spore, nedvojbeno je da je upravo na tom sajmu, prije više od sto godina, napravljen kornet za sladoled kakav ga danas poznajemo – i to od vafla.

Najviše vafla pojedenih u 10 minuta

Rekord za najviše pojedinih vafla u 10 minuta od 2007. godine drži Pat "Deep Dish" Bertoletti. Bertoletti je rekord postavio u restoranu Waffle House u Texasu, i to - pazite sad - bez sirupa. Napomenimo i to da je čovjek pravi profesionalac: u svojoj je karijeri jeo burgere, hot-dogove, ljute papričice i sličnu hranu, pa su mu vafli sigurno bili dobrodošli kao slatki predah od slanog i ljutog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.