Ručak za 10 minuta: Donosimo pet jednostavnih i ukusnih recepata s pestom
Index Native
12:00, 10. studenoga 2025.
Foto: Pexels
Sadržaj nastao u suradnji s: Barilla
Došli ste s posla, možda ste već lagano i pregladnili i želite pojesti nešto toplo i konkretno. Sve znamo, ne pada vam na pamet u takvoj situaciji još nešto nakuhavati, tražite brz i jednostavan obrok, samo da nije običan sendvič.
Tu u priču ulazi Barilla pesto alla genovese. Svi znamo da ovaj klasični talijanski umak na bazi bosiljka ne treba kuhati, a sadrži zdrave masnoće i daje dobar okus bez potrebe za puno dodatnih začina. Zato smo odlučiti izdvojiti za vas pet jednostavnih recepata koji dokazuju da za dobro jelo ne treba ni puno vremena ni velika volja, samo dobra ideja i staklenka pesta.
Tjestenina alla Carlofortina
Foto: AI
Tjestenina alla Carlofortina tradicionalno je jelo iz mjesta Carloforte, koje se nalazi u jugozapadnom dijelu Sardinije. Radi se o jednostavnom i brzom jelu koje će vam doći kao naručeno kada nemate vremena puno kuhati.
Stavite kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Dok se tjestenina kuha, u tavi kratko prepržite luk na maslinovom ulju.
Dodajte u tavu ocijeđenu tunu i pržite ju s lukom jednu minutu.
Zatim dodajte prepolovljene cherry rajčice, posolite ih i kuhajte nekoliko minuta, dok tjestenina ne bude gotova.
Ocijedite tjesteninu i ubacite ju u tavu s lukom, tunom i cherry rajčicama. Ubacite i dvije žlice Barilla pesta te sve dobro promiješajte. Ručak je gotov!
Kremasti rižoto s pestom i sirom
Foto: AI
Ako nemate doma tjesteninu, sigurno onda imate rižu. Ovakav jednostavni rižoto u Italiji često možete pronaći kao predjelo, ali svi znamo da to može komotno biti i glavno jelo ako malo "pojačamo" sastojke.
Sitno nasjeckani luk kratko prepržite na malo maslinovog ulja.
Dodajte rižu i tostirajte je s lukom jednu minutu, stalno miješajući. Za rižoto se obično ne ispire riža kako bi otpustila škrob za kremastiju teksturu.
Podlijevajte rižu temeljcem malo po malo dok se ne skuha.
Kad je riža gotova, dodajte Barilla pesto, promiješajte rižoto i maknite tavu sa štednjaka.
Dodajte krem sir za mazanje i posolite po vlastitom ukusu. Dobar tek!
Piletina s pestom
Foto: Canva
Dvije namirnice koje se uvijek slažu u bezbroj kombinacija su pesto i piletina. Za ljubitelje mesa ovo je jedno stvarno brzo i jednostavno jelo u koje se može ubaciti gotovo svako povrće koje se nađe u frižideru. Ovo jelo možete napraviti i uz tjesteninu ili rižu, ali naravno da se može jesti i samo uz koju šnitu kruha kojom kasnije možete pokupiti sav umak iz tave.
Za ovaj recept za jednu osobu će vam trebati:
300 g pilećih prsa narezanih na trake
tikvica, crvena paprika, luk, rajčice – bilo koje povrće koje bude pri ruci
Pileće odreske posolite i popaprite s obje strane i kratko ih prepržite na tavi, oko 2–3 minute sa svake strane, dok se lijepo ne zapeku i ispeku iznutra. Izvadite ih na tanjur i ostavite ih sa strane.
U istu tavu po potrebi dodajte još malo ulja, ubacite nasjeckano povrće. Posolite, popaprite i pirjajte nekoliko minuta, dok ne omekšaju, ali da ostanu lagano hrskavi.
U manjoj posudi pomiješajte Barilla pesto alla genovese i vrhnje. Vratite piletinu u tavu, prelijte umakom i smanjite vatru. Kuhajte još 1-2 minute, tek toliko da se umak ugrije i poveže.
Maknite s vatre i po želji dodajte malo soka od limuna i malo naribane korice.
Hasselback sendvič
Foto: AI
Hasselback sendvič originalan je način kako iskoristiti pecivo ili baguette od jučer. Inspiracija za ovo jelo dolazi od poznatih Hasselback krumpira, pri čemu se naziv "Hasselback" odnosi na niz plitkih, paralelnih rezova, samo ovaj put ne na krumpiru nego na kruhu.
Za ovaj recept za jednu osobu će vam trebati:
jedno pecivo ili pola baguetta
pola rajčice
nekoliko listića polutvrdog ili mekanog sir (gouda, edamer, mozzarella...)
Zarežite pecivo paralelno na 3-4 mjesta, pazeći da pecivo ostane spojeno na dnu.
U svaki prorez umetnite krišku rajčice, krišku šunke i listić sira.
Dodajte po žličicu pesta u svaki prorez.
Stavite pecivo na lim obložen papirom za pečenje i pecite ga oko 10 minuta na 180 °C, dok se sir ne otopi, a kruh lagano ne zarumeni.
Pesto tost
Foto: Pixabay
Volite avokado tost? Onda će vam se vjerojatno svidjeti i inačica s pestom umjesto avokada. Ovaj uvijek ukusan, brz i hranjivi klasik je vrlo jednostavno napraviti.