U BLIZINI klifova Mohera, prirodnog fenomena i jednog od glavnih simbola Irske, smjestila se ova zabačena kućica. Okružena je zelenim poljima, kilometrima je udaljena od najbližeg grada i izgleda kao prava definicija ruralne Irske, a usto se može pohvaliti i – Michelinovom zvjezdicom.
Iako je popularna među turistima, okruženje i rustikalni izgled ove kuće daleko su od svijeta finih restorana s bijelim lanenim stolnjacima. Ipak, nekoliko mjeseci nakon što su chef Robbie McCauley i njegova supruga Sophie otvorili Homestead Cottage u okrugu Clare, Michelinov vodič mu je dao zvjezdicu, dok su ga drugi vodiči proglasili najboljim restoranom u Irskoj, piše CNN.
Najruralniji dobitnik Michelinove zvjezdice
Prije godinu i pol ovaj je chef napustio kuhinje nekih od najboljih restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj kako bi kuhao u ovoj kućici na litici s pogledom na Atlantik. I suprotno nekim mišljenjima, rustikalno okruženje nije naštetilo restoranu, a Michelin ga je nazvao "sigurno najruralnijim" među novijim dobitnicima zvjezdica.
Škot McCauley i njegova supruga, francuska ugostiteljica, više su zainteresirani za jedinstvene okuse zapadnog kutka Irske nego za osvajanje nagrada, a McCauley na zapadu Irske živi od 2013. godine i, kako kaže za CNN, oduvijek je osjećao neku vrstu privlačnosti prema okrugu Clare jer je njegova majka iz ove regije.
Nakon školovanja na Kraljevskoj akademiji kulinarskih umjetnosti u Londonu i kuhanja u vrhunskim restoranima kao što su Number One u Edinburghu i Campagne u Kilkennyju u Irskoj, zaposlio se u restoranu u hotelu Gregan's Castle u Burrenu u okrugu Clare, gdje je konačno postao glavni kuhar i upoznao svoju buduću suprugu.
Otkupili kuću od lokalnog poduzetnika
Jedan lokalni poduzetnik ponudio je bračnom paru zakup 200 godina stare kuće u okolici Doolina u blizini poznatih klifova Moher. McCauley je bio skeptičan, no Sophie, koja je tada bila u osmom mjesecu trudnoće, rekla je da bi mogli probati. Imali su šest tjedana da otvore restoran, a dva tjedna prije otvaranja, Sophie je rodila Iris.
Prvih nekoliko tjedana nakon otvorenja u srpnju 2023. bilo je tiho. Zatim je došla izvrsna recenzija The Irish Timesa i McCauley kaže da je nakon toga krenula ludnica. Do veljače 2024. imali su Michelinovu zvjezdicu. "To definitivno nije bilo nešto što smo očekivali, pogotovo ne tako brzo", kaže McCauley.
Homestead Cottage nudi set umjesto à la carte jelovnika, što znači manje otpada. McCauley uživa u slobodi da se može prilagoditi umjesto da se drži napisanog jelovnika, a većinu sastojaka uzgajaju sami, u svom vrtu. Osim jela, posjetitelji ovog restorana uživat će u sasvim ruralnom ambijentu – stolovi su ovdje, primjerice, napravljeni od podnih dasaka starog mlina, s nogama od starih Singerovih šivaćih strojeva.
Meni za ručak košta 85 eura po osobi
Robbie i Sophie bliže se kraju svoje prve godine s Michelinovom zvjezdicom, a uskoro će saznati jesu li je zadržali. "Mislim da kuhamo dobru hranu i nadam se da će Michelin to i dalje cijeniti, ali nismo previše zaokupljeni time. U konačnici, nama treba užurbani restoran da platimo račune i platimo svoje osoblje, a ne da imamo prestiž Michelinove zvjezdice", kaže McCauley.
Na njihovoj službenoj stranici stoji da koriste samo svježe, lokalne i sezonske namirnice te da se jelovnici stalno mijenjaju. Također, u ponudi nemaju veganske obroke ni obroke bez laktoze, a što se cijene tiče, degustacijski meni od pet sljedova za ručak košta 85 eura po osobi.