Prokulice su za božićnim stolom povrće koje ili obožavate ili ne podnosite, no unatoč tome ostaju klasik blagdanske sezone. Za sve one koji još nisu pronašli način da zavole ovo povrće, stiže recept koji bi mogao promijeniti sve, piše Mirror. Trik je u dodavanju sira i hrskavosti, čime ovo povrće dobiva potpuno novu dimenziju.
Gnječenje prokulica stvara one prekrasne hrskave rubove, a izdašna količina parmezana dodaje orašasti, slani duboki okus. Ispadnu zlatne, hrskave i zaista zarazne. Naime, gnječenje povećava površinu, pomažući prokulicama da se prekrasno zapeku u pećnici (jednako kao i kod zgnječenog krumpira).
Parmezan donosi taj dodatni okus, pa umjesto blago gorkih kuhanih prokulica, dobivate hrskave, sirne zalogaje koji su dovoljno posebni za Božić, ali dovoljno jednostavni za bilo koji drugi dan u tjednu.
Najbolje od svega je što ovaj prilog ne zahtijeva puno truda. Priprema traje samo deset minuta, a pečenje u pećnici oko 25 minuta. Prokulice najprije kuhajte u posoljenoj vodi šest do osam minuta, dok ne omekšaju. Ocijedite ih i rasporedite na lim za pečenje. Dnom šalice ili čaše nježno pritisnite svaku kako bi se malo spljoštila.
Zatim ih prelijte maslinovim uljem, dobro začinite i obilno pospite naribanim parmezanom. Pecite na 200°C 15 do 20 minuta, ili dok ne postanu zlatne i hrskave. Po želji, na kraju dodajte malo naribane limunove korice ili čili pahuljica - i to je to.