Musaka je klasik kojem se uvijek rado vraćamo, a verzija s kremastim pire krumpirom umjesto klasičnih ploški donosi posebnu dozu utjehe i bogatstva okusa. Ovo jelo savršen je izbor za obiteljski ručak jer spaja sočno mljeveno meso s mekoćom krumpira u slojevitu rapsodiju koja jednostavno ne može biti loša. Brza i jednostavna za pripremu, ova musaka će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Krumpir ogulite, narežite i skuhajte u posoljenoj vodi. Od kuhanog krumpira, toplog mlijeka i maslaca izradite pire. Začinite po želji solju i paprom. Dok se krumpir kuha, luk očistite i sitno nasjeckajte. U tavi na malo ulja pržite luk dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pirjajte 20-25 minuta, dok ne ispari tekućina. Začinite po ukusu.
Na dno namašćene posude za pečenje stavite polovicu pire krumpira. Preko krumpira rasporedite smjesu s mljevenim mesom te sve pokrijte drugim dijelom pirea i poravnajte. U posudi pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje i jaje. Dobivenu smjesu prelijte preko gornjeg sloja krumpira.
Musaku stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.