Najbolja jela na žlicu koja radimo cijelu jesen, nema tko ih ne voli

Foto: Shutterstock

S dolaskom hladnijih dana, na našim se jelovnicima sve češće nalaze topla i krepka jela "na žlicu". Variva i guste juhe savršen su izbor za ručak ili večeru jer nas griju, bogata su okusima i često su još bolja idući dan. Od klasičnih recepata koji nas podsjećaju na djetinjstvo do zanimljivih kombinacija s jesenskim namirnicama, donosimo vam pet recepata koji će vas sigurno oduševiti.

1. Varivo s bundevom i suhim mesom

Ovo jesensko varivo idealno je za prohladne dane. Slatkoća butternut bundeve savršeno se spaja sa slanim okusom suhog mesa, stvarajući bogat i zaokružen obrok. Jelo je jednostavno za pripremu i ne zahtijeva puno vremena, a glavni sastojci su butternut bundeva, suho meso, mrkva i krumpir. Recept je ovdje.

2. Juha s kobasicom i kiselim kupusom

Pravo zimsko jelo koje svoje korijene vuče iz njemačke kuhinje ugrijat će vas i zasititi. Kombinacija kobasica i kiselog kupusa daje karakterističan, blago kiselkast i bogat okus. Iako se kuha dugo, većinu posla odrađuje štednjak, a rezultat je jelo puno okusa. Cijeli recept je ovdje.

3. Ričet

Ričet je tradicionalno varivo koje nas najbolje grije kad padnu temperature. Spoj ječma, graha i suhog mesa čini ga izuzetno hranjivim i zasitnim obrokom. Kao i mnoga druga variva, ričet je poznat po tome što je često još ukusniji dan nakon kuhanja, a cijeli recept za pripremu ovog klasika je ovdje.

4. Grah s kiselom repom

Mnogima omiljeno jelo koje miriše na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Grah i kisela repa kuhaju se zajedno u jednom loncu, a dodatak suhog mesa daje mu onaj prepoznatljivi domaći okus. Priprema je vrlo jednostavna i ne može poći po zlu, a cijeli recept nalazi se ovdje.

5. Ribollita

Ribollita je gusta i krepka juha iz Toskane, savršena za tmurne dane. Prepuna je povrća, a njezinu osnovu čine stari kruh, bijeli grah i razno sezonsko povrće. Ime joj znači "ponovno prokuhana" jer se tradicionalno pripremala od ostataka minestrone juhe. Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.