Ne bacajte sjemenke bundeve, znamo za 5 genijalnih načina kako ih iskoristiti

Foto: Shutterstock/Freepik

Noć vještica sve je popularnija i kod nas - osim maskiranja, djeca s nestrpljenjem čekaju rezbarenje bundeve, a u cijelom procesu rezbarenja često previdimo nešto vrijedno: sve one sjemenke koje izvadimo iz bundeve. 

>> I vi se spremate rezbariti bundevu? Evo na što sve treba pripaziti dok to radite

Najčešće završe u smeću, i to potpuno neopravdano, jer sjemenke bundeve nisu tek "nusproizvod", nego prava nutritivna superhrana koju možemo pretvoriti u grickalice, namaze i začine. U nastavku je nekoliko konkretnih ideja kako ih iskoristiti na maksimalno ukusan, kreativan i održiv način - u duhu zero waste filozofije, ali i fine hrane.

1. Hrskave pečene sjemenke

Nakon što izvadite sjemenke, samo ih kratko isperite od vlakana i posušite kuhinjskim papirom. Zatim ubacite u zdjelu i začinite po želji. Za slanu verziju koristite maslinovo ulje, sol, dimljenu papriku i češnjak u prahu, a za slatku verziju malo meda i cimeta.

Pecite 12-15 minuta na 170 °C i lagano promiješajte na pola pečenja. Kad zamirišu - gotove su i bit će odličan (ali i zdrav) snack uz film, uz vino ili kao dodatak salati.

2. Domaći pesto od sjemenki bundeve 

Tostirane sjemenke blendajte s maslinovim uljem, svježim bosiljkom ili peršinom, limunovim sokom, češnjakom i malo soli. Ako želite, dodajte žlicu parmezana i dobili ste kremasti namaz koji fantastično ide uz pečeni kruh, tjesteninu ili kao umak uz pečeno povrće.

3. Dodatak doručku

Sirove, nepečene sjemenke možete dodati u blender za smoothie (odlično se slažu s bananom, kruškom i zobenim mlijekom), ili ih jednostavno ubaciti u zobene pahuljice, granolu ili jogurt. Prepune su cinka, magnezija, željeza i biljnih proteina pa će vam osigurati savršen start dana, a posebno su dobre za imunitet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.