Ovo sigurno niste znali: Jedno popularno ljetno voće zapravo je - povrće

Foto: Shutterstock

OSIM što savršeno gasi žeđ i osvježava u srpnju i kolovozu, lubenica je mnogo više od samo slatke ljetne poslastice. Puna je vode, lagana, slatka i zdrava, a iza njezine prepoznatljive kore krije se više zanimljivosti nego što biste možda očekivali.

Nije voće, a jeli su je i faraoni

Iako ju gotovo svi doživljavamo kao voće, lubenica se botanički zapravo smatra povrćem. Pripada istoj porodici kao tikvice, bundeve i krastavci - tikvenjače. No bez obzira na klasifikaciju, zahvaljujući svom slatkastom okusu, lubenica u našim glavama ostaje čvrsto svrstana u kategoriju voća, i to jednog od najomiljenijeg ljetnog.

Ono što je još zanimljivije - lubenica se jede već tisućama godina. Sjemenke lubenice pronađene su u egipatskim grobnicama, što pokazuje da su je jeli još stari Egipćani, a toliko su je cijenili da su je čak stavljali uz pokojnike kao hranu za zagrobni život.

Danas postoje i lubenice koje su prava vizualna atrakcija - od onih bez sjemenki, do posebno oblikovanih poput četvrtastih lubenica iz Japana, koje se uzgajaju u kalupima kako bi se lakše skladištile i slagale u trgovinama. Također su se na istu foru pojavile i lubenice u raznim drugim oblicima, poput trokuta ili srca. No, te su lubenice često manje sočne i uglavnom se koriste kao dekoracija.

>> Džem od lubenice

Sočna, zdrava i - u cijelosti jestiva

Lubenica je čak 92 % voda, zbog čega je jedan od najboljih prirodnih načina za hidrataciju tijekom vrućih dana. Osim što je niskokalorična, sadrži i brojne korisne tvari. Među njima se posebno ističe likopen, snažan antioksidans koji daje lubenici crvenu boju, a poznat je po svom djelovanju na zdravlje srca.

Tu je i citrulin, aminokiselina koja može pomoći u oporavku mišića i širenju krvnih žila - zbog čega se lubenica često preporučuje sportašima.

Zanimljivo je i to da se cijela lubenica može iskoristiti za jelo. Dok najčešće jedemo samo crveno meso, njezina kora se u nekim dijelovima svijeta - posebno u Aziji i južnim dijelovima SAD-a - koristi za pripremu džemova, turšije ili čak prženih jela. Dakle, lubenica je ne samo osvježavajuća, već i iznenađujuće svestrana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.