Lovac na pizze u "Maradoninoj" pizzeriji: Besprijekorna usluga i vrhunske pizze

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vam donosimo njegovu priču iz Napulja - dan četvrti.

ZADNJI DAN boravka u Napulju ponovo nam je na neki način obilježio Diego Armando Maradona koji u ovom gradu ima doslovno božanski status. Nakon obilaska murala posvećenog ovom legendarnom nogometašu odlučili smo otići i u pizzeriju koja nosi njegovo ime, a nalazi se na visokom petom mjestu svjetske TOP 100 liste, odmah iza pizzerije 50 Kalo.

Ovo je jedina pizzerija u kojoj smo uspjeli rezervirati stol na vrijeme pa smo napokon izbjegli duže čekanje i stajanje na ulici. Odmah po ulasku u 10 Diego Vitagliano shvatili smo kako nismo u pizzeriji, već u malom muzeju posvećenom Diegu Armandu Maradoni.

U samom središtu glavne prostorije nalazi se velika staklena vitrina s dresom Napolija koji je nosio Maradona, a na zidovima se pored diploma i priznanja koja je osvojila ova pizzerija nalaze i velike Maradonine slike. 10 Diego Vitagliano je jedna od najljepše uređenih pizzerija koju sam do sada posjetio.

Svakako treba dodatno istaknuti kako ova pizzerija ima izdvojenu veliku prostoriju s posebnom krušnom peći u kojoj prave i poslužuju bezglutensku pizzu. Za razliku od ekipe iz I Masaniellia, naišli smo na savršeno uigran tim konobara od kojih je svaki besprijekorno odradio svoj dio zadatka.

Kad sam ih upitao mogu li negdje napuniti mobitel, istog su nas trenutka premjestili za stol pored kojeg se nalazila utičnica. Sve je podređeno gostu i njegovim potrebama. Pomogli su nam oko izbora pizza, a meni su dodatno pomogli oko izbora piva jer smo do pizzerije došli pješke. Odlučio sam zadnji dan, osim u pizzi, guštati i u dobrom pivu.

Sav taj doživljaj upotpunila je moja omiljena pizza s mortadelom i pistacijom koja se u 10 Diegu zove Pistadella. Uz nju smo naručili i Margheritu Mascheratu, Margheritu pojačanu komadićima Grana Padano sira i prženim rajčicama. Obje su se pizze stvorile na stolu nakon samo par minuta.

Pizze su moderne napoletane jako dobro pripremljenog tijesta, odlične teksture, s debljim i prozračnim rubovima. Nadjevi vrhunski. Meni su pizze koje pravi 10 Diego bolje od svih napuljskih koje sam probao osim onih iz I Masaniellia. Radi se o vrhunskim pizzama, a razlika je u nijansama.

U ponudi je nevjerojatnih deset vrsta pizza

10 Diego nudi sljedeće vrste pizza: Marinare, Margherite, Old School, La Speciali, Doppio Crunchy, Rustichelle, Croccanti, Frite e Al Forno, Ripieni i bezglutenske pizze. Najjeftinije su Marinare koje koštaju od 6.50 do 8 eura, a najskuplje su specijalne pizze koje koštaju od 10 do 14 eura.

U biti, sve su specijalne pizze po deset eura osim La Stagione koja košta 14 eura, a radi se o kombinaciji nadjeva četiri različite morske pizze od kojih svaka tvori posebnu četvrtinu. Iako volim morske pizze, nakon kratke nedoumice i dvojbe ipak nisam mogao ne naručiti pizzu s mortadelom. La Stagione ću probati nekom drugom prilikom.

Upravo se to što smo ovu pizzeriju ostavili za sam kraj ovog putovanja pokazalo kao pun pogodak. Lijepo uređen prostor posvećen legendarnom Diegu Armandu Maradoni, besprijekorna usluga i vrhunske pizze bili su odlična kombinacija za sam kraj ove naše napuljske avanture.

Priznajem, kao i večer prije, opet sam poželio sa sobom ponijeti lijepi originalni tanjur, ali sam nakon druge čaše piva ipak odustao. Uz sve živo što sakupljam, samo bi mi još i zbirka originalnih tanjura iz pizzerija trebala u životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.