Lovac na pizze posjetio Bernardu u Varaždinskim Toplicama, otišao doma oduševljen

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vas vodi u Varaždinske Toplice kod Bernarde.

ODLAZAK u Zagreb na dugo iščekivani koncert Depeche Modea iskoristio sam i za posjet još jednoj pizzeriji s moje liste želja. Nakon kratke šetnje Zagrebom i uobičajenog rituala ispijanja kasnojutarnje kave u kvartu u kojem sam odrastao, zaputili smo se u Varaždinske Toplice. Lijepo vrijeme i uzbuđenje zbog odlaska na koncert učinili su nam put do Varaždinskih Toplica još kraćim.

A tamo nas je čekala Bernarda, pizzerija koja se zbog nekoliko razloga nalazi na samom vrhu moje liste želja i na popisu pizzerija u koje sam odlučio navratiti. Odmah nakon silaska sa sporedne ceste (nisam išao autoputom iz principa) i napuštanja kružnog toka, ugledali smo veliki natpis Bernarda. Ne možete je nikako promašiti.

Inače, spomenuti se princip sastoji od odluke da ne želim plaćati jednu od najskupljih cestarina u svijetu ako to baš i ne moram zbog žurbe ili nekih drugih objektivnih razloga. Bernarda je poprilično velika pizzerija s lijepo i skladno uređenim unutarnjim prostorom i prostranom terasom.

Verdura i Bresaola

Iskoristili smo netočnu vremensku prognozu i pogrešno najavljeno kišno vrijeme pa smo se odlučili za stol na osunčanoj terasi. Sudbina je u Bernardu, samo pola sata prije našeg dolaska, uputila i starog prijatelja iz Rijeke kojeg nisam vidio godinama pa je druženje s njim kompletiralo ugodnu atmosferu nabijenu pozitivnim emocijama i evociranjem nekih davnih uspomena.

Izabrali smo dvije, za nas pomalo neuobičajene pizze, Verduru i Bresaolu s burratom. Budući da je bilo jako toplo, a usput sam bio i pomalo pregladnio, odlučio sam se za lakšu pizzu. Lomio sam se između Margherite i Verdure, a presudili su kapari na Verduri koje doslovno obožavam.

Verdure u nadjevu ima fino grilano povrće, a uz prave crne masline pizzom dominiraju već spomenuti kapari posluženi i posuti po nadjevu s peteljkama. Bresaola nas je, naravno, privukla primamljivom kuglom burrate. Obje su pizze doslovno savršene budući da ove fine nadjeve prati pravo napoletansko tijesto vrhunskog okusa i teksture. Tijesto je pravljeno s topličkom termalnom vodom.

Iako mnogi pizza majstori kao jedan od bitnih čimbenika ističu upravo vodu, a to Bernarda naglašava i u svom jelovniku iznad ponude pizza, osobno smatram kako su za ovako kvalitetno tijesto zaslužni Bernardini iskusni pizza majstori, Vanja Švogor i Mario Presečki. Obojica su do sada sudjelovala na mnogim međunarodnim natjecanjima.

Dojam: Oduševljen

Vanja je nedavno osvojio drugo mjesto na Caputo Cupu u Murteru, a Mario je sudjelovao na dva svjetska prvenstva pizza majstora, u Napulju i Parmi. Svoje su znanje i iskustvo definitivno pretočili u tijesto s kojim se Bernarda mirne duše može usporediti s mnogim europskim poznatim pizzerijama.

U ponudi se nalazi 13 pizza (nema moje omiljene bijele pizze s mortadelom i pistacijom), a cijene se kreću od 6.70 eura za Margheritu do 12.90 eura koliko treba izdvojiti za onu najskuplju, pizzu s dimljenim carpacciom od tune i burratom.

Ovo je nekako bio moj dan pa sam uz pizzu s guštom naručio i popio Križevačko tamno pivo na koje sam se navukao prije nekoliko godina u jednoj od pivnica na zagrebačkoj Opatovini. Osim pizza, Bernarda u ponudi ima i burgere, tjesteninu, salate i deserte.

Mogao bih još dugo pisati o Bernardi koja me je uistinu ugodno iznenadila, ali završit ću ovaj osvrt samo jednom rečenicom. Pizzerija u kojoj za desetak eura u ugodnoj atmosferi možete pojesti vrhunsku pizzu i popiti pola litre finog craft piva mene je kupila za sva vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.