Znak upozorenja na rak jetre može se pokazati u očima, tvrdi liječnik

Foto: Shutterstock

RAK jetre vrlo često se ne otkrije na vrijeme, odnosno tek u kasnijim fazama bolesti. Prema oftalmologu dr. Romeshu Angunaweli, jedan znak upozorenja mogao bi se pojaviti u očima.

"U raznim fazama raka jetre nećete primijetiti nikakve simptome u očima. Međutim, kako bolest napreduje, jetra može početi otkazivati što dovodi do žutice i žutila tkiva oko očiju, kao i bjeloočnica", rekao je.

Ovaj simptom je naglašen i u studiji slučaja objavljenoj u The Eurasian Journal of Medicine. Prema istraživačima, žutica je prisutna kod oko 19 do 40 posto pacijenata s ovim smrtonosnim stanjem.

"Ovaj znak se javlja kada jetra počne otkazivati i stvarati žuč. Ključna funkcija jetre je filtriranje cjelokupne krvi u tijelu i razgradnja tvari poput alkohola, lijekova i metaboličkih otpadnih proizvoda. Jetra također proizvodi žuč, tekućinu koja pomaže probaviti masti i ukloniti otpad. Akumulacija žuči u jetri koja otkazuje povećava razinu bilirubina u krvi i tkivu što dovodi do žutice. To uzrokuje žutu pigmentaciju tkiva", pojasnio je oftalmolog.

Iako žutica nije konačan znak samo raka jetre, važno je otići na pregled.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.