Ženama savjetovali da u vaginu stavljaju peršin, liječnici mole da to ne činite

Foto: 123RF

POZNATI ženski časopis Marie Claire našao se na udaru kritika nakon što su ženama savjetovali da u vaginu stavljaju peršin kako bi potaknule menstrualni ciklus.

Članak koji je u međuvremenu obrisan naveo je da peršin omekšava cerviks i regulira hormonalnu neravnotežu te zbog toga izaziva menstrualno krvarenje.

“Najefektniji učinak ima čaj od peršina i vaginalni umeci od peršina”, pojašnjeno je u članku.

Međutim, liječnici upozoravaju da to ne radite jer može uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

“Ne postoji dokaz da žene mogu iskusiti bilo kakvu prednost, a prijavljeno je nekoliko slučajeva ozljeda koje mogu dovesti i do smrti. Apeliram na žene da ne stavljaju ništa u vaginu ako se prije nisu konzultirale s medicinskim stručnjakom”, rekla je dr. Shazia Malik za The Independent.

“Ovo ne bi preporučio niti jedan ginekolog. Postoji samo nekoliko stvari koje se mogu staviti u vaginu, a povrće se ne nalazi na tom popisu”, upozorava dr. Sheila Newman koja smatra da izazivanje ciklusa nije nešto što bi žene trebale raditi na svoju ruku.

“Objavljeni članak je neodgovoran, a o svemu treba prethodno porazgovarati s ginekologom”, kaže.

Jedna žena u Argentini u kolovozu je umrla nakon što je dobila infekciju i doživjela septični šok upravo zbog umetanja peršina u vaginu kojim je zapravo željela izazvati pobačaj.

“Liječnici ne podržavaju i strogo osuđuju navedenu metodu. Postoje sigurni i efikasni načini za problem neželjene trudnoće”, pojašnjava dr. Newman.

Glasnogovornica časopis Marie Claire za The Independent je rekla da im je žao zbog ovog članka te da su ga odmah uklonili jer nisu poštivana uobičajena stroga pravila koja provode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.