Zašto netom prije menstruacije imate problema s čestim ispuštanjem vjetrova?

Foto: 123RF

VEĆINA žena susreće se s probavnim smetnjama netom prije menstruacije. Dok kod nekih to podrazumijeva češće odlaske na WC, kod drugih se oni prorijede. Osim toga, često se javlja i nadutost, ali i ispuštanje vjetrova koji mogu biti intenzivnijeg mirisa nego inače.

Štoviše, o učestalosti ovih probavnih problema govore i podaci istraživanja koje je 2014. godine provedeno na Sveučilištu Manitoba u Kanadi, a pokazalo je da je čak 73 posto ispitanih žena iskusilo barem neku od gastrointestinalnih tegoba prije ili nakon menstruacije. Iako su bolovi u trbuhu i proljev najčešći, lako je pretpostaviti da se mnoge žene susreću i s neugodnim ispuštanjem vjetrova.

No zašto je to tako?

"Kako se približava ovulacija - otprilike 13. ili 14. dana menstrualnog ciklusa - razine hormona progesterona počinju rasti u pripremi za moguću trudnoću", objašnjava ginekolog iz teksaške ordinacije Heather Bartos. Kako je objasnio u razgovoru za Health, tijekom trudnoće progesteron je poznat po tome što pridonosi "lijenom crijevu", što rezultira zatvorom, podrigivanjem i jutarnjom mučninom. Ali ako ne zatrudnite i umjesto toga dobijete menstruaciju, vaš organizam se počinje čistiti, što može rezultirati ispuštanjem vjetrova, ali i pražnjenjem crijeva.

Također, netom prije mjesečnice stijenke maternice toliko zadebljaju da mogu početi pritiskati debelo crijevo, što može uzrokovati sve već nabrojane neugodne simptome.

Ako vam se čini da su ti vjetrovi smrdljiviji nego inače - i na to utječu hormoni! Naime, bakterije u crijevima također se mijenjaju tijekom ciklusa, a kad počnu fermentirati – osjetit će se i u plinovima, bez obzira na prehranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.