Zašto jedenje graha potiče ispuštanje vjetrova?

Foto: 123RF

GRAH je iznimno zdrava namirnica, ali je i prepun vlakana koja mogu biti teško razgradiva. Rezultat toga su pretjerani vjetrovi. 

Grah i mahunarke sadrže složena vlakna koja se nazivaju oligosaharidi. Naše tijelo nema enzime za razgradnju tih šećera. Kad stignu u crijeva, oligosaharidi se razgrađuju. Bakterije se hrane tim šećerima i oslobađaju plinove poput metana i sumpora. Kad ih se tijelo mora osloboditi, ispuštate ih u obliku vjetrova, piše Greatist.

Oligosaharidima obiluju i brokula, cvjetača, kupus i prokulice pa su pojačani plinovi nakon njihove konzumacije uobičajena pojava.

Dobra je vijest da postoje načini da pomognete svom sustavu da se bolje nosi s grahom. Primjerice, možete ga namočiti noć prije kuhanja. To će grahu dati vremena da razgradi neka neprobavljiva vlakna. Dodavanje prstohvata sode bikarbone u vodu u kojoj namačete grah također može pomoći. 

Grahu koji se kuha možete dodati sastojke za poticanje probave, kao što je kombu, suha morska alga koja se tradicionalno koristi u japanskoj kuhinji. Smatra se da sadrži enzime koji mogu pomoći u razgradnji vlakana koja potiču ispuštanje vjetrova. 

Još jedna ideja je da nakon jedenja graha pojedete žlicu sjemenki komorača. Ove hrskave sjemenke sadrže spojeve za koje se smatra da promiču stvaranje zdravih crijevnih bakterija i bore se protiv nadražujuće upale. To je daleko od provjerenog rješenja, ali već se stoljećima koristi kao tradicionalna pomoć za probavu u Indiji, na Bliskom istoku i na Mediteranu.

Na kraju, polako povećavajte unos graha. Ako ga ne jedete redovito, morate pričekati da se vaš sustav prilagodi na vlakna. I pijte puno vode jer premalo tekućine može uzrokovati sporije kretanje hrane kroz probavni trakt, što može dovesti do nakupljanja plinova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.