Foto: 123rf/Instagram
Za što je sve dobra kurkuma?
Doista je teško nabrojati zbog čega je sve kurkuma, taj pravi zlatni začin, toliko dobra, no pokušat ćemo izdvojiti njene prednosti:
Ona je odlično protuupalno sredstvo koje istovremeno podiže imunitet i ublažava upalna stanja. Odlično se bori protiv upala u usnoj šupljini kao i nevidljivih upalnih stanja u cijelom organizmu. Preporučuje se ljudima s kroničnim oboljenjima kostiju, ona smanjuje ukočenost i oticanje zglobova, pomaže ozdraviti jetru i zaustaviti njena oštećenja, odlično detoksicira jetru i organizam, potiče obnavljanje crijevne flore i utječe na povećanu proizvodnju dobrih bakterija, ima i izrazito jako protugljivično djelovanje, potom štiti srce i zaustavlja nakupljanje plaka na krvnim žilama, pomaže u regulaciji razine lošeg kolesterola, a dobra je pomoć kod liječenja dermatitisa, psorijaze i kožnih ekcema.
A s obzirom na to da je toliko zdrava, ljudi su je počeli masovno koristiti iako u većem obimu kurkuma doista može donijeti i negativne posljedice. Može smetati probavi i zdravlju želudca, a s njom bi posebno trebale paziti osobe koje pate od žučnih kamenaca, oni s poremećajem zgušnjavanja krvi, trudnice i dojilje.
Preporučuje se da dnevna doza ne smije prijeći 10 grama dnevno, pa se radije držite tog savjeta nego da zbog zdravlja pretjerate, posebno ako ste već i sami "navukli" na napitke s kurkumom u kombinaciji s jelima u kojima je koristite kao začin.
"Tjedan dana sam pila napitak s kurkumom, evo što mi se dogodilo"
Da dobijete maksimum iz tog zlatnog začina, nutricionistica i strastvena kuharica Keisha Luke otkrila je svoje metode uživanja u okusu i zdravstvenim prednostima kurkume.
Kad je koristi kao začin:
Obavezno je stavlja u kuhana jela, ali i u pečenja kad kurkumu miješa s drugim začinskim biljem te tako smanjuje upotrebu soli. Kurkuma daje poseban okus pečenim jelima, a obavezno je kombinira s paprom koji pomaže puno bolje apsorbirati kurkumu te tako ubrzati njeno djelovanje. Osim toga, kurkuma nije osjetljiva na toplinu pa se slobodno može "zapeći".
Obavezno ga jede u riži i juhama.
Kad je koristi u napicima:
Dodaje ga napicima i smoothiejima, pogotovo kad koristi zeleno povrće, a često radi i čaj od kurkume u kombinaciji s cimetom i klinčićima (radi ga od pola čajne žličice kurkume, jednog štapića cimeta i dva klinčića na tri šalice vode), a čaj često miješa s mlijekom.