Za probiotike znamo, no što su prebiotici i zbog čega su toliko važni?

Foto: 123rf

POSLJEDNJIH se godina puno priča o dobrim crijevnim bakterijama, odnosno trilijunima bakterija unutar probavnog sustava o kojima ni stručnjaci ne znaju sve.

Međutim, svakim novim otkrićem otkriva se njihova sve veća uloga u zdravlju.

Osim poboljšane probave, bogatstvo i velika raznolikost dobrih crijevnih bakterija povezani su i sa smanjenom upalom crijeva, bolje reguliranom razinom šećera u krvi, nižom razinom kolesterola pa čak i poboljšanim raspoloženjem.

Također se nastavljaju istraživati ​​učinci crijeva na sve, od raka debelog crijeva do Alzheimerove bolesti, a njihova otkrića su obećavajuća.

Ali ovdje je stvar koju većina ljudi ne zna: da biste dobili maksimalne prednosti od probiotičke hrane, također morate konzumirati prebiotike, vrstu dijetalnih vlakana kojom se hrane - probiotici.

"Moramo znati da su crijevne bakterije pravi oportunisti jer, ako ne dobivaju pravu hranu, one će pokušati pronaći hranjive tvari negdje drugdje, primjerice iz sluznice crijeva. A kako nas sluz treba štititi od loših bakterija, smanjena učinkovitost sluznice vodit će još većim problemima", kaže Purna Kashyap, gastroenterologinja u klinici Mayo.


Zato su probioticima - živim bakterijama koje dobivamo iz određenih vrsta namirnica jako važni upravo prebiotici - spojevi koje nalazimo u sastavu ugljikohidrata, a samo uravnoteženi unos probiotika i njihove hrane, prebiotika, omogućava potrebnu razinu dobrih bakterija.

A zdrava probava jako je važna za cjelokupno zdravlje.

Najbolji izvor probiotika

Iako će mnogi odmah pomisliti na jogurt, najbolji izvor probiotika pruža fermentirana hrana koja sadrži i visoki udio probavnih enzima i nutritivnih spojeva važnih za cjelokupno zdravlje.

Iako na tržištu imamo dosta dodataka prehrani, oni nisu najbolji izbor, jer su znatno bolje prirodne namirnice poput kiselog kupusa, jogurta, kefira, kombucha čaja te kiselog nepasteriziranog povrća.

Pasterizacija zapravo uništava dobre bakterije pa biste i to trebali imati na umu kad poželite pojačati njihov unos.



Najbolji izvori prebiotika

I njih je znatno bolje uzimati iz prehrane, a ne iz dodataka, a najbolji su izvor namirnice s puno otpornog škroba, vrste škroba koji je jako zdrav jer je otporan za ljudsku probavu, tako da ostaje u crijevima kao hrana dobrim bakterijama.

Među najbolje izvore prirodnih prebiotika spadaju korijen cikorije, luk, češnjak, poriluk, bobičasto voće, šparoge, radič i grah te namirnice s visokim udjelom otpornog škroba poput zobi, nezrelih banana, mahunarki. Naći ćete ga i u tjestenini, krumpiru i riži, ali tek nakon što, ranije kuhani, dovoljno odstoje da se u njima poveća količina upravo tog otpornog škroba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.