OMILJENA grickalica mnogih filmoljubaca može se pripremiti na nekoliko načina. Naravno, riječ je o kokicama koje većina priprema s uljem, a vole ih i začiniti dodacima poput soli, maslaca, pa čak i karamele ili čokolade.
Prema riječima stručnjaka, kokice imaju nekoliko hranjivih sastojaka koji poboljšavaju rad tijela.
Vitamini B-kompleksa pomažu jačanju imuniteta, poboljšavaju rad jetre i smanjuju zadržavanje tekućine. Mangan doprinosi stvaranju enzima i pomaže poboljšanju pamćenja. Magnezij pogoduje stvaranju serotonina (odgovornog za inhibiranje depresije) i pomaže u kontroli glikemijskog indeksa, što ga čini odličnim saveznikom onima koji pate od dijabetesa, a vlakna poboljšavaju probavni sustav. Također, to je niskokalorična grickalica ako se priprema na pravi način. Na vašu žalost, priprema s uljem ili maslacem nije najbolji odabir.
Nutricionistica Mayra Alecrim savjetuje pripremu bez ulja i s tek malo soli te ističe da je "ono zbog čega kokice gube glavne hranjive sastojke upravo metoda pripreme".
Prema njenom mišljenju, najbolje je staviti četiri do pet žlica kokica u vatrostalnu posudu te dodati jednako toliko žlica vode i jednu žličicu soli. Posudu prekrijte prozirnom folijom i na njoj čačkalicom napravite nekoliko rupica.
Stavite posudu u mikrovalnu pećnicu na tri minute (ovisno o jačini vaše pećnice), a ako kokicama želite dodati okus, možete u vodu dodati bilje poput majčine dušice, ružmarina ili origana.
"Kokice napravljene s previše ulja ili soli mogu pridonijeti debljanju i ne preporučuju se osobama s visokim kolesterolom. Budite oprezni s kokicama koje dolaze s puno maslaca i natrija", upozorava Mayra.
Osim pripreme s vodom, preporučuje se i korištenje aparata za kokice koji ne koriste ulje nego isključivo vrući zrak, piše Bright Side.