Uobičajeni alergeni u hrani poznati su pod nazivom velikih osam. To su mlijeko, jaja, ribe, školjke, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica i soja.
Ovi alergeni mogu se naći u brojnim jelima i zato bi oni koji su na njih alergični trebali biti prilično oprezni pri kupnji i konzumaciji hrane.
Mlijeko
Od mlijeka se ne prave samo sirevi, ono se može ušuljati i u brojne druge namirnice pod imenima kazein i sirutka. Srećom, postoje biljne alternative, poput kremastog zobenog mlijeka i ukusnog bademovog.
Jaja
Jaja su skrivena u kolačima, majonezi, čak i u nekim tjesteninama. U nekim jelima jaja mogu zamijeniti sjemenke lana ili banane.
Riba
Riba je često zvijezda kulinarskih delicija, ali potencijalni negativac za alergičare.
Školjke
Školjke mogu izazvati prilično žestoke alergijske reakcije.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi skrivaju se u jelima u kojima ih ponekad uopće ne očekujete, primjerice, u čokoladama, kolačima, čak i u salatama.
Kikiriki
Kikiriki može biti sastojak umaka i deserta.
Pšenica
Pšenica je dio kruha i tjestenine, no kod alergičara može uzrokovati nelagodu i bol. Okrenite se bezglutenskim alternativama.
Soja
Na kraju ovog popisa je soja, koja je također poznata po tome da izaziva alergijske reakcije.