NOVO istraživanje sugerira da bi probiotičke kulture SCOBY mogle pomoći dijabetičarima tipa 2 da snize razinu šećera u krvi. Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Georgetown, Sveučilišta Nebraska-Lincoln i neprofitne organizacije MedStar Health objavili su da se sudionicima koji su četiri tjedna konzumirali kombuchu razina šećera u krvi smanjila sa 164 na 116 miligrama po decilitru.
Kombucha, fermentirani zaslađeni napitak od crnog čaja proizveden od simbiotske kulture bakterija i kvasca, dugo se reklamira kao zdrav. To se temelji na tvrdnji da jača imunitet i razinu energije, smanjuje želju za hranom i ublažava upalu crijeva.
"Potrebno je još puno istraživanja, ali ovo je vrlo obećavajuće", rekao je koautor studije dr. Dan Merenstein.
U svrhu studije jedna skupina ispitanika je pila kombuchu, a druga placebo napitak. Nitko nije znao koje piće dobiva. Nakon dvomjesečnog ispitivanja grupe su zamijenjene. Pokazalo se da placebo napitak nije imao nikakav učinak na razinu šećera u krvi.
Američka dijabetička udruga savjetuje da razina šećera u krvi natašte treba biti između 80 i 130 miligrama po decilitru.
"Dijabetes je glavni čimbenik rizika za bolesti srca, moždani udar i zatajenje bubrega", rekao je glavni autor studije dr. Chagai Mendelson te istaknuo da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se detaljnije procijenio učinak kombuche na dijabetes.
Rezultati studije objavljeni su u časopisu Frontiers in Nutrition.