Stručnjaci otkrili može li covid-19 uzrokovati gubitak sluha

Foto: Pexels

MUŠKARAC u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubio je sluh tijekom hospitalizacije zbog teškog slučaja covida-19, zbog čega je službeno postao prva osoba u toj zemlji koja je doživjela gubitak sluha koji je možda povezan s koronavirusom.

Slučajevi gubitka sluha nakon infekcije covidom-19 ranije su zabilježeni u drugim zemljama, uključujući SAD, ali još uvijek nedostaju opsežni podaci o korelaciji između virusa i problema sa sluhom, ističe dr. Alfred Iloreta.

Što je otkriveno izvještajem o slučaju?

45-godišnji muškarac koji pati od astme imao je simptome koronavirusa 10 dana prije nego što je hospitaliziran, prema izvještaju slučaja objavljenom u utorak u BMJ-u. Prebačen je na odjel intenzivne njege jer se borio s disanjem, na respiratoru je proveo 30 dana, a nakon toga je razvio druge komplikacije. Njegovo stanje počelo se poboljšavati nakon liječenja intravenskim steroidima, transfuzijom krvi i antivirusnim lijekom Remdesivirom.

Tjedan dana nakon što su ga maknuli s respiratora, muškarac je primijetio šum u ušima, praćen iznenadnim gubitkom sluha. Prije nije imao problema sa sluhom, a astma mu je bila jedini zdravstveni problem.

Liječnici su testom potvrdili njegov gubitak sluha, ali nisu pronašli blokade ili upale nakon pregleda njegova ušnog kanala. Pacijent je također bio negativan na druge moguće uzroke, uključujući reumatoidni artritis, gripu i HIV. To je navelo liječnike da zaključe da je simptom povezan s koronavirusom. Sluh muškarca djelomično se oporavio nakon niza steroidnih tableta i injekcija.

Može li covid-19 uzrokovati gubitak sluha?

Bez više podataka nemoguće je pouzdano znati uzrokuje li koronavirus gubitak sluha, ali Iloreta je rekao da misli da je to moguće i da "nije iznenađen" izvješćima o tom fenomenu. Prema izvještaju slučaja, ORL liječnici često susreću iznenadni gubitak sluha nakon virusne infekcije.

Iloreta je dodao da je šum u ušima najčešći simptom problema s ušima kod njegovih pacijenata koji boluju od koronavirusa, što je primijetio i kod drugih virusa, poput herpesa. 

"Mali broj pacijenata ima ovo, a to ukazuje na neku vrstu oštećenja živčanih stanica koje prenose naše osjetilo sluha", rekao je.

Uzimajući sve u obzir, čini se da su gubitak njuha i umor ipak dugoročni simptomi, primijetio je.

Ako je covid-19 igrao ulogu u gubitku sluha kod muškarca, Iloreta je objasnio da bi to moglo biti zbog toga što koronavirus nastoji napadati protein nazvan ACE2 receptor, prisutan u području ušiju, kao i nosu, plućima i drugim organima.

"Znamo da je osjet sluha vrlo krhka senzacija pa svaka vrsta staničnog stresa može prouzročiti gubitak sluha", rekao je te dodao: "Odumiranje stanica zapravo dolazi u obliku zvonjave uha."

Dr. Oliver Adunka, ravnatelj odjela za otologiju, neuroetologiju i kirurgiju u Medicinskom centru Wexner u Columbusu u državi Ohio, također je rezerviran prema izvještaju o slučaju.

Otkako je izbijanje koronavirusa počelo, medicinska ORL zajednica "stvarno nije zabilježila porast slučajeva iznenadnog senzornog gubitka sluha", rekao je. Dodao je da, budući da je broj slučajeva covida-19 još uvijek u porastu, vjeruje da bi se gubitak sluha češće pojavljivao kao simptom kada bi stvarno postojala veza.

"Mislim da covid ne uzrokuje gubitak sluha", rekao je: "Drugačije bih mislio da imamo određeni postotak pacijenata s covidom koji su iskusili gubitak sluha. Ovo je samo prikaz slučaja."

Postojeći izvještaji o slučaju covida-19 i gubitku sluha nisu razlog "za uzbunu", ističe Iloreta. U ovoj fazi još uvijek nije jasno koliko često može doći do gubitka sluha kod covida-19, hoće li se pacijentov sluh vratiti i jesu li neki pacijenti podložniji pojavi ovog problema od drugih, piše Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.