Stručnjaci otkrili je li opasno stalno nositi sportske grudnjake

Foto: Pexels

TIJEKOM protekle godine puno se toga promijenilo. Naši domovi postali su naši uredski prostori, teretane i restorani. Povrh svega, u potpunosti smo prihvatili sportski grudnjak.

Nitko ne voli neugodne grudnjake ni žice koje žuljaju. Zato je većina žena zaključila kako, ako su ionako većinu vremena u svojim domovima, uopće nema smisla uopće grudnjake ili su se prebacile na puno udobniju alternativu - sportske grudnjake.

Na prvi pogled, svakodnevno (i cjelodnevno) nošenje sportskog grudnjaka izgleda kao dobra stvar. Neki pretpostavljaju da nošenje sportskog grudnjaka može pomoći u održavanju oblika dojki (sprječavanjem opuštanja) i upijanju znoja i to sve zahvaljujući njegovom zahvalnom materijalu. No to možda nije tako.

Pa, u čemu je stvar? Trebamo li redovito nositi sportske grudnjake? Što se može dogoditi kad cijeli dan nosimo sportski grudnjak? Portal Real Simple je razgovarao sa stručnjacima i otkrio odgovore na ova pitanja.

Za: Sportski grudnjaci su udobni i nude izvrsnu podršku

Postoji razlog zašto su sportski grudnjaci omiljeno donje rublje za intenzivne aktivnosti poput trčanja, biciklizma ili virtualnih aerobnih satova. Oni su posebno dizajnirani da vaše grudi zadrže na mjesto tijekom naglih pokreta. Istraživanja pokazuju da takvi nagli pokreti polako, ali sigurno mogu oštetiti vaše vezivno tkivo, koje u konačnici čini oblik vaših grudi.

"Naše grudi čine ligamenti i tkivo", objašnjava Jené Luciani Sena, stručnjakinja za grudnjake i autorica knjige The Bra Book: "Vremenom to kretanje gore-dolje doprinosi istezanju na tom području. Većina žena ne želi imati obješene grudi; ne samo iz estetskih razloga nego i zbog udobnosti. To može biti bolno!"

Naravno, podupiranje tkiva dojke samo je jedan dio jednadžbe. Prema riječima dr. Johna Paula Tutele, plastičnog kirurga, nošenje grudnjaka može spriječiti istezanje kože.

Protiv: Često su pretijesni za nošenje tijekom duljeg razdoblja

Problem je u tome što su mnogi sportski grudnjaci preuski, za što je poznato da slabi mišiće leđa, uzrokuje bolove u ramenima i narušava držanje.

"Nikada nije dobro nositi nešto preusko tijekom cijelog dana", kaže Luciani Sena dodajući da ponekad grudnjaci pritišću vaš limfni sustav.

I vjerovali ili ne, cjelodnevno nošenje sportskog grudnjaka može dovesti do problema s kožom.

"Bilo koja uska kompresivna odjeća koja se ne skine može dovesti do iritacije poput osipa, pa čak i gljivične infekcije", kaže dr. Tutela.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.