Što trebate znati o raku debelog crijeva, simptomima i liječenju

Foto: EPA-EFE

CHADWICK Boseman, zvijezda Black Panthera, preminuo je 28. kolovoza zbog komplikacija povezanih s rakom debelog crijeva koji mu je dijagnosticiran prije četiri godine. Njegova smrt šokirala je fanove diljem svijeta. Nikad nije javno govorio o bolesti, a imao je samo 43 godine. 

U posljednja tri desetljeća bilježi se porast broja slučajeva raka debelog crijeva i srodnih oblika, poput raka rektuma, među mlađim ljudima. 

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena.

Ljudi stariji od 50 godina još uvijek su pod većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, ali i kod osoba mlađih od 50 se sve češće dijagnosticiraju napredni oblici te bolesti koji se teško liječe.

Rak crijeva ponekad je teško dijagnosticirati jer su neki od simptoma bolovi u trbuhu, zatvor, proljev, gubitak težine i umor, odnosno jednaki kao i kod hemeroida, upalnih bolesti crijeva ili sindroma iritabilnog crijeva. Štoviše, rutinsko testiranje u mnogim zemljama se ne nudi osobama mlađim od 50. 

Prema do sada prikupljenim podacima nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva, može se zaključiti da se u hrvatskoj populaciji rak debelog crijeva ne otkriva rano. Svega 18 posto bolesnika ima rak u početnoj fazi, u 29 posto slučajeva rak se proširio u limfne čvorove, a u 17 posto slučajeva dao je metastaze u udaljene organe. Nažalost, u 36 posto slučajeva ne zna se stadij proširenosti bolesti, što je rezultat još uvijek nedovoljne kvalitete prikupljanja podataka, navodi Hrvatska liga protiv raka.

Ako se dijagnosticira u ranoj fazi, rak debelog crijeva je izlječiv, a petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 90 posto ako se rak ne proširi, navodi Američko društvo za rak.

Pretilost, loša prehrana i genetika mogu povećati rizik od karcinoma crijeva

Genetika je glavni čimbenik rizika za rak debelog crijeva. Prehrana također igra ulogu. Navodi se da prehrana s malo vlakana i/ili puno crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik od bolesti. Neki stručnjaci pretpostavljaju da je popularnost keto i paleo dijeta dijelom kriva za porast stope raka. 

Pretilost je također povezana s povećanim rizikom od raka, kao i loše navike poput pušenja i pretjerane upotrebe alkohola. 

U Aziji i Africi ovaj oblik raka je značajno rjeđi, što upućuje na činjenicu da stil života, prehrana i okoliš u razvijenim zemljama svijeta ne idu na ruku čovjeku, nego naprotiv, protiv njega i njegovog zdravlja.

Boseman je bio "uglavnom vegan", piše časopis Mr. Porter.

Simptomi

Mnogi simptomi raka debelog crijeva mogu ukazivati na manje opasne bolesti. Primjerice, promjene stolice poput proljeva i zatvora mogu biti znak raka debelog crijeva, ali i infekcija, sindroma iritabilnog crijeva ili upalnih bolesti crijeva. 

Simptomi su i bol u trbuhu, neobjašnjiv gubitak kilograma i umor, a glavni znak upozorenja je rektalno krvarenje ili krvava stolica. Iako to može biti i simptom hemeroida, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ako uočite ovaj alarmantni simptom.

Klinika Mayo navodi da je jedinstveni simptom ovog oblika raka osjećaj nemogućnosti pražnjenja crijeva.

Liječenje raka debelog crijeva

U nultoj ili prvoj fazi liječenje podrazumijeva operaciju uklanjanja zahvaćenog dijela debelog crijeva.

U drugoj fazi uzima se u obzir kemoterapija, posebno ako je debelo crijevo perforiralo i/ili postoji rizik od ponovnog vraćanja raka nakon operacije. Druga faza je kada je rak još uvijek lokaliziran, ali raste.

Treća faza, kada se rak proširio na obližnje limfne čvorove, ali ne i na druge organe, zahtijeva operaciju i kemoterapiju, uz dodatno zračenje ako rak brzo napreduje.

U četvrtoj fazi, kada se rak proširio na druge organe, pacijenti se podvrgavaju kombinaciji kemoterapije i operacije, zračenja i drugih ciljanih tretmana, kako bi pokušali liječiti rak ili ublažiti bol povezanu s njim.

Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje da se sve odrasle osobe starije od 45 godina redovito testiraju na rak debelog crijeva, čak i ako nemaju simptome. Rak crijeva dijagnosticira se raznim testovima, uključujući test stolice, kolonoskopiju, RTG ili CT crijeva. Redoviti pregled može pomoći da rano utvrdite bilo kakve abnormalnosti i prije otkrijete rak, a samim time i povećate vjerojatnost za uspješno izlječenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.