Istraživanja pokazuju da vrijeme početka menopauze nije samo stvar biologije, već i važan čimbenik dugoročnog zdravlja. Ranija menopauza povezana je s većim rizikom od bolesti srca i osteoporoze, pa se sve više proučava utjecaj prehrane, posebno antioksidanata koji štite stanice od oksidativnog stresa. Jedna nova studija ispitivala je postoji li veza između unosa antioksidanata i kasnijeg ulaska u menopauzu.
U toj studiji analizirani su prehrambeni podaci 4.514 žena, a istraživači su koristili Kompozitni indeks prehrambenih antioksidanata (CDAI). Pokazalo se da su se dva nutrijenta posebno istaknula: vitamin C i karotenoidi. Žene koje su ih unosile najviše ušle su u menopauzu gotovo godinu dana kasnije i imale dulji reproduktivni vijek, uz 27 posto manji rizik od prerane menopauze, prenosi EatingWell.
Ti se nutrijenti nalaze u namirnicama poput naranči, paprike, brokule, jagoda i kivija (vitamin C) te mrkve, batata, bundeve, špinata, blitve i rajčice (karotenoidi).
Stručnjaci naglašavaju da postoji granica nakon koje dodatni unos antioksidanata ne donosi više koristi. Analiza je pokazala da su pozitivni učinci najjači do određene razine, nakon čega veće količine ne daju dodatni učinak. Zato se ističe važnost uravnoteženog unosa, a ne pretjerivanja.
Iako studija ne dokazuje uzročnu vezu, sugerira da prehrana može imati veći utjecaj na reproduktivno zdravlje nego što se ranije smatralo. Autori navode da se korisne razine nutrijenata mogu postići jednostavnim svakodnevnim odabirom namirnica bogatih antioksidansima. Zaključak je da dosljedan i uravnotežen unos ovih nutrijenata može dugoročno podržati zdravlje žena.