Što je Ashwagandha i zašto ju je dobro koristiti?

Foto: Instagram

MOŽDA ste u posljednje vrijeme primijetili neke nove nazive u zdravoj hrani, od reishi do maca i sve između njih. Kakva je to hrana?

Danas ćemo zaroniti u još jedno rastuće ime na tržištu supernamirnica, koje zapravo nije novo (u stvari, prilično je drevno), a riječ je o ashwagandhi. Možda ste ga već primijetili na naljepnicama u svojim omiljenim trgovinama zdrave hrane?

Što je Ashwagandha?

Ashwagandha je supernamirnica koja se smatra odličnim pomlađivačem te super afrodizijakom, a ima i širok spektar dobrog djelovanja.

To je jedna od najvažnijih biljki Ayurvedske medicine, koristiti se u i tradicionalnoj kineskoj medicini, a riječ o korijenu grmolike biljke koja se danas uzgaja čak i u SAD-u. Izvorno se uzgajao u sjevernoj Africi, Indiji i dijelovima Bliskog istoka

Grm je poznat pod nazivom withania somnifera, ima crvene plodove, a poznat je kao indijski ginseng ili Ashwagandha, što na sanskrtu zapravo znači "miris konja". Zato što mirisom doista podsjeća na konje te daje snagu pastuha. 

Koristi se za:

1. Smanjenje stresa
2. Protiv umora, za jačanje energije
3. Smanjenje anksioznosti i depresije

4. Poboljšanje raspoloženja
5. Povećava fokus i mentalnu bistrinu
6. Povećava izdržljivost
7. Jača imunološki sustav

Ashwagandha se najčešće nudi u kapsulama i praškastom obliku, ali možete ga pronaći i u fancy pićima, čajevima i tinkturama te u određenim vrstama gheeja i meda.

Zato ga možete koristiti kao dodatak prehrani, a prah koristiti u smoothiejima, njime malo "začiniti" voće ili ga dodati sokovima.

No, s njim se ne smije pretjerivati pa bi bilo poželjno konzultirati se s liječnikom prije početka korištenja. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.