Promjene u načinu na koji jedemo mogle bi biti znak demencije, kažu doktori

Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da puno svakodnevnih detalja, od pranja zubi do načina na koji se penjemo po stepenicama, može otkriti znakove rane demencije. Sada se čini da bi i način na koji jedemo mogao ukazivati na stanje koje se zove frontotemporalna demencija.

Ta podvrsta demencije pogađa otprilike jednog od svakih 20 pacijenata s demencijom, kaže Dementia UK.

"Za razliku od drugih oblika demencija, rane faze frontotemporalne demencije ne moraju uvijek biti obilježene gubitkom pamćenja ili slabljenjem koncentracije. Umjesto toga, jedan od simptoma je opsesivno ili ponavljajuće ponašanje, koje se može odnositi i na to kako jedemo", pojašnjavaju liječnici.

"Frontotemporalna demencija povezana je s širokim spektrom abnormalnih ponašanja u ishrani, kao što su hiperfagija, fiksacija na jednu vrstu hrane, pa čak i gutanje nejestivih predmeta", piše u radu na tu temu.

Promjene su društveno, ali i zdravstveno problematične

Pacijenti s ovim stanjem mogu odbiti jesti bilo što osim jedne namirnice. Na primjer, jedna studija slučaja bavila se ženom koja je mjesecima prije smrti jela samo banane i pila samo mlijeko. Nakon obdukcije, utvrđeno je da ima frontotemporalnu demenciju (FTD).

Oni s ovim stanjem mogu jesti i neprehrambene stvari te krasti hranu s tanjura drugih ljudi.

"Ova su ponašanja društveno, ali i zdravstveno problematična", govori istraživačica Marilena Aiello koja se bavi proučavanjem frontotemporalne demencije.

Liječnici i znanstvenici još uvijek nisu sigurni zašto se to događa. Smatraju da su anomalije prehrane kod frontotemporalne demencije vjerojatno posljedica mnogih čimbenika.

"To može uključivati promjenu autonomnog živčanog sustava, koju karakterizira promijenjena procjena tjelesnih signala, kao što su glad, sitost i apetit. Oštećenje hipotalamusa može uzrokovati gubitak inhibicijskih signala, uzrokujući ponašanja kao što je prejedanje", napominje Aiello.

Drugi simptomi frontotemporalne demencije

Dodaje da vjerojatno postoje i osjetilni i kognitivni čimbenici koji mogu zakomplicirati sliku.

"Kod pacijenata koji jedu predmete, na primjer, možda postoji semantički problem prepoznavanja objekta i njegove funkcije", kaže Allieo.

Drugi simptomi frontotemporalne demencije su promjene osobnosti i ponašanja, jezični problemi, problemi s mentalnim sposobnostima, problemi s pamćenjem i fizički problemi, kao što su spori ili ukočeni pokreti, gubitak kontrole mjehura ili crijeva, slabost mišića ili poteškoće s gutanjem, piše BuzzFeed News.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.