Prestanite odvajati žumanjke, cijelo jaje ima više koristi

Foto: 123rf

CIJELO je bolje nego pola.

To potvrđuju i novija istraživanja koja kažu da jedenje cijelih jaja pomaže boljem rastu mišića od jedenja samo bjelanjaka. Tako su body builderski savjeti s jedenjem samo bjelanjaka - čistog proteina bez masti, pomalo utihnuli. 

Prije četrdeset godina Rocky Balboa je inspirirao generacije sportaša da, kao i on, zbog svojih mišića svakodnevno pojedu tri jaja. Međutim, to je bilo još davnih 70-ih godina, prije nego što je svijet pokazao znakovitu fobiju protiv masti pa su sportaši masovno počeli izbacivati žumanjke sa svojih menija, vjerujući da je to najbolji način unosa čistog proteina, bez grama masti te da je to i najbolji put za izgradnju veće mišićne mase. 

No pogađate, sad se i to promijenilo pa sve više ljudi ipak vjeruje da su cijela jaja zaista bolja od "polovice", a to je nedavno potvrdilo i istraživanje na kojem su radili znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu. Rezultati su objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition, a prenijeli su je i drugi mediji, gdje je spomenuto kako su za ovo istraživanje okupili manju skupinu muškaraca koju su podijelili u dvije skupine. Obje grupe muškaraca pozvani su na trening, s time da je jedna grupa pojela tri cijela jaja, a druga samo bjelanjke s ukupno 18 grama proteina.

Potom su pratili kako su aminokiseline iz jaja ušle u krvotok te kako su se sintetizirale u mišiće. 

Da bi to otkrili svaki je sudionik dao svoj primjerak krvi, a analiza je potom pokazala sljedeće: 

Uzorci krvi iz obje skupine pokazale su da je 60-70 posto aminokiselina "kružilo" organizmom i bilo dostupno za upotrebu, bez obzira na to kakva su jaja pojeli, no kad su istraživači promatrali kako te aminokiseline koriste mišići, uočili su nevjerojatnu razliku. Proces izgradnje mišića zbog cijelih je jaja bio čak 40 posto veći u odnosu na mišiće onih koji su jeli samo bjelanjke.

Zaključak je odmah donesen, iako sve to još uvijek trebaju potvrditi i daljnja istraživanja.

Naime, pokazalo se da nutritivni sastav žumanjka povećava sposobnost tijela da bolje koristi proteine za izgradnju mišićnog tkiva.

"Istraživanje sugerira da prehrana koja ne dolazi iz samo jednog izvora proteina, pruža znatno više koristi organizmu od izoliranih izvora proteina", spomenuo je u zaključku glavni istraživač Nicholas Burd, profesor kineziologije Sveučilišta Illinois te je tom prilikom spomenuo i druge prednosti koje mišići dobivaju iz cijelog jaja. Dok je bjelanjak čisti protein, žumanjci sadrže vitamin B12 koji pomaže u kontrakciji mišića, omega-3 masne kisele koje se bore protiv upale te luteina i zeaksantina koji štite zdravlje očiju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.