Postoji nekoliko razloga zbog kojih imate masnu kožu

Foto: Instagram

MASNA koža može zadati prave glavobolje, pogotovo ako uzrokuje neželjene prištiće, mrlje i mitesere. Ako se pitate što zapravo uzrokuje masnu kožu, dr. Rita Linkner je pojasnila da je to najčešće posljedica prekomjernog rada lojnih žlijezda koje proizvode previše ulja. To može dovesti do začepljenja pora i, posljedično, pojave akni.

Međutim, dr. Linkner je otkrila da postoje i drugi čimbenici kao što su genetika, prehrambene navike ili korištenje krivih proizvoda za njegu.

Četiri dermatologa za portal Insider su otkrili na koje sve čimbenike treba obratiti pozornost ako se borite s problemom masne kože prije nego što se za pomoć obratite stručnom liječniku,

1. Genetika igra veliku ulogu

Možda ste rođeni s masnom kožom.

"Kao i po pitanju mnogih drugih stvari, masna koža može biti nasljedna", kaže dr. Yoram Harth i upozorava na to da je, ako jedan od roditelja ima masnu kožu, velika vjerojatnost da će je imati i dijete.

2. Hormonalne promjene u pubertetu

"Hormoni mogu uzrokovati da žlijezde proizvode više ulja. Visoka razina androgena, muškog hormona koji se nalazi i kod žena, dovodi do prekomjernog lučenja sebuma", pojašnjava dr. Harth.

Masna koža najčešće je problem u pubertetu kada su učestale hormonalne promjene. S godinama će koža proizvoditi manje sebuma i češće će biti suha.

3. Korištenje krivih proizvoda za njegu

Jedan od mogućih razloga za masnu kožu je i korištenje proizvoda koji ne odgovaraju vašem tipu kože.

"Zbog ovog razloga koža je često masnija tijekom zimskim mjeseci kada ljudi koriste teže i masnije kreme kako bi nahranili kožu, a zapravo je čine masnijom i začepljuju pore", kaže dr. Harth i savjetuje da isprobate više proizvoda dok ne pronađete odgovarajući.

4. Previše isušujete kožu jakim proizvodima

Česti pilinzi mogu djelovati kontraproduktivno.

"Ako problem masne kože pokušavate riješiti agresivnim proizvodima ili čestim pilingom i tako je isušiti zapravo ćete uzrokovati da se više masti", dodaje Harth.

5. Imate seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis jedan je od mogućih uzroka masne kože, smatra dermatolog dr. Richard Torbeck i savjetuje da se s ovim problemom obratite liječniku.

6. Imate kronične akne

"Koža pacijenata s kroničnim aknama koje ne mogu kontrolirati često proizvodi više ulja", kaže Torbeck.

7. Imate masnu kožu i tjeme

"Problem masne kože i tjemena može se preseliti na lice. Jedno od rješenja je da češće perete kosu i tako umanjite problem", smatra dr. Janet Prystowsky.

8. Koristite masnu šminku

Kao što je slučaj s krivim proizvodima za njegu, masna šminka može uzrokovati neugodan problem masne kože.

"Eliminirajte takve proizvode iz njege", savjetuje Prystowsky.

9. Imate krive prehrambene navike

"Istraživanja su pokazala da prekomjerna konzumacija sira, mlijeka i maslaca može dovesti do pretjeranog izlučivanja masti", tvrdi dr. Manish Shah. 

10. Nosite previše šminke

Koža ispod teške šminke ne može disati te može doći do začepljenja pora. Tada žlijezde počinju pretjerano izlučivati ulja. Zato Shah savjetuje manje make-upa za svakodnevne prilike.

11. Možda ste dehidrirani


"Kada tijelo nema dovoljno tekućine, šalje signale žlijezdama da proizvode više sebuma", pojašnjava Shah. Uvijek pijte dovoljno tekućine i provjerite da ovo nije uzrok problema masne kože koji vas muči.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.