Pogreške koje radite prilikom brijanja i koje loše utječu na vašu kožu

Foto: Pexels

ŽENE tijekom života provode više od 58 dana uklanjajući dlačice s tijela. Većina žena odabire brijanje kao bezbolnu, pristupačnu i jednostavnu metodu uklanjanja dlaka. I dok brijanje nije baš neka znanost, postoje neke uobičajene pogreške koje mogu ozbiljno utjecati na vaše zdravlje i izgled.

1. Koristite "žensku" britvicu

Muške britvice imaju čvršće zbijene oštrice dizajnirane za rezanje guste dlake na licu. Budući da su muške britvice stvorene za navigaciju oko brade i vrata, glava brijača ima točan okret koji smanjuje šanse za ozljeđivanje. Još jedna glavna prednost upotrebe muških britvica je cijena: mnogo su jeftinije od ženskih britvica.

2. Vaša britvica ima previše oštrica

Iako vam upotreba britvice s četiri ili pet oštrica može pružiti osjećaj detaljnijeg brijanja, ona može oštetiti vašu kožu. Kada se brijete, oštećujete površinski sloj kože i upotreba britvice s jednom ili dvije oštrice može minimizirati mogućnost ozlijede.

3. Brijete se u pogrešnom smjeru

Kada pomičete britvicu prema gore, idete u smjeru suprotnom od rasta dlačica, zbog čega je veća vjerojatnost da se porežete. Brijanje prema gore također može dovesti do oštećenja folikula dlake i izazvati urastanja dlačica. Brijanje nogu povlačeći britvicu u smjeru rasta dlačica umanjit će iritaciju kože i može vas zaštititi od ozljeda.

4. Ne čekate dovoljno pod tušem

Brijanje je bolje ostaviti za kraj tuširanja kada je koža toplija, a dlačice mekše. Brijanje kad je vaša koža još uvijek suha ili bez upotrebe krema ili gelova može izazvati porezotine i svrbež.

5. Dijelite svoju britvicu s još nekim

Dijeljenje britvice jednostavan je način za razmjenu klica i bakterija. Oštrice mogu širiti infekcije poput folikulitisa ili gljivične infekcije. Bakterije koje uzrokuju herpes i hepatitis također se mogu razviti u vlažnim područjima između oštrica.

6. Ne mijenjate dovoljno često britvice

Kad oštrice izgledaju istrošeno ili kad hidratantna traka na vrhu izblijedi, vrijeme je da zamijenite britvicu. Brijanje starim, istrošenim oštricama može dovesti do iritacije kože i osipa. Stare britvice mogu na sebi imati i bakterije koje mogu ući u vaše svježe otvorene pore.

7. Držite svoju britvicu na vlažnom mjestu

Čuvanje britvice na suhom mjestu sprječava nakupljanje hrđe i bakterija na oštricama. Najbolji način za čuvanje britvice je držati je u uspravnom položaju i na zraku kako bi se oštrice potpuno osušile, piše Bright Side.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.